Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netКРВ И ТЛО-
Завет Отаџбини

Немања Мрђеновић и Његово Високопреосвештенство
Архиепископ Иларион (Руска Загранична Црква)

     Бог нам је још у Старом завету оставио закон о крви! «И ко би год од дома Израиљева или између странаца који се баве међу њима јео какве год крви, окренућу лице своје насупрот оному човјеку који буде јео крви, и истријебићу га из народа његова» (3. Мој. 17, 10.)
И објасни нам Господ зашто даде овакав закон:
«Јер је душа тијелу у крви; а ја сам вам је одредио за олтар да се чисте душе ваше; јер је крв што душу очишћа.» (3. Мој. 17, 11.)

А и ми новозаветници Христови имамо закон о крви, њоме нас је Он удостојио себе. Најпре је Христос причестио Апостоле Крвљу и Телом Својим.
«Ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе» (Мар. 14, 24.) А затим су јудејци зарили своје шапе у тело Његово и у крв Његову, а на безбожнички поклич Понтија Пилата: «Ја сам невин у крви овога праведника; ви ће те видјети.» (Мат. 27, 24.) одговори народ јудејски:
«Крв његова на нас и на дјецу нашу»! (Мат. 27, 25.)

И данас је сваки војник Христов удостојен те највеће радости овоземаљске, причешћивања Телом и Крвљу Његовом.
И кроз Свету Тајну Причешћа ми постајемо једно у Христу, Цару и Богу нашем. Зато браћо и сестре, ко пролива крв нашу, тај пролива и Крв Његову и крв свих предака наших, која нам кола венама.
У сваком од нас струји крв Светих Немањића и Светих Хребељановића и свих Светих и световних предака наших. У нама струји и крв Његова исто као и крв праоца и праматере наше, Адаме и Еве.
Зато се крв не смије проливати, ни своја ни ближњега свог; али још је важније да се крв мора сачувати. Мора се чувати од ђавоиманих крволока којима ништа није ни Свето ни Честито, који су крви наше, крштене, жедни.
Имајте на уму поуке Светих отаца наших који кажу: «Љубите непријатеље своје, сатирите непријатеље Отачаства, гнушајте се непријатеља Божијих»! А који крв нашу пролива тај и није ништа друго него непријатељ Отачаства и Бога нашега, и ништа друго није заслужио до праведног гњева Господњег и гњева народног. Народ Србски носи на телу свом, распетом, ране Христове. Те ране крваре непрекидно, крваре на славу и спасење народа Србског. Јер види Господ Свеблаги, да Срб је Христов и да радује се смрти! Чује он заветну песму Светог ђакона Авакума, да нема лепше вере од хришћанске! И оставља нам отворене ране наше, народне, на опрост дугова наших, као што их и ми опраштамо дужницима својим.

И зато, крв наша Божија је, ми смо је узајмили само, и даље је преносимо кроз потомке наше. Ми нисмо власници њени да можемо да је расипамо, ми смо чувари њени и част је наша да је бранимо.

Тло је отаџбине наше, Свето тло Господње!

Државу су нашу Свеци стварали, а што Свеци створе, човек не уништи.
Колико смо ли је пута освештали крвљу својом? Сваку смо стопу залили крвљу нашом, новозаветном, у одбрани Вјере и државе наше.
Колико је предака наших, живот дало Са вером у Бога за Крст Часни и Слободу златну? Колико је Светаца расуто земљом нашом? Нема стопе Отаџбине наше која није освештана мученичким моштима синова својих. Гробови предака наших и гробови наши расути су широм Србије као сјеме пшенично, које пада на земљу добру, и доноси род, једно по сто, а једно по шездесет, а једно по тридесет.
Крвљу и Телом Својим нас је Господ причестио, а кроз Њега и ми смо земљу своју причестили.
Знајте непријатељи србски и непријатељи хришћански, ви који земљу србску распарчавате, и гробове наше рушите, и Њега тад распарчавате и тело Му кидате. И плата вас ваша, за дело ваше, очекује!
Знајте и ви, издајници рода свога, да кад земљу србску продајете, за 30 сребрника, тешко ћете наћи «кило, без костију»!
Кад се тла свог, и тла отаца ваших одричете, и Христа се одричете, а рече нам Господ и то да ко се Њега одрекне и Он ће се тог одрећи пред Оцем. Продајете и делите телеса ваша, јер вам је то још једино остало, јер сте душу своју одавно сатани предали.
Вера је наша, вера жива. Православни не познају смрт.
Пастир је наш победио смрт још пре две хиљаде година, кроз Њега и ми живот вечни примамо, гробови наши нису смрдљиве хумке смрти и таме.
Наши су гробови лучоноше спасења нашег, јер у дан страшнога суда, вели Свети Јефрем Сирин: «Земаљском праху биће заповиђено да одели прах умрлих, и неће остати ни један трун (праха од људских тела), који се не би јавио пред Судијом»!
Тако Свети оци узимају у заштиту народ србски кад нас фарисеји савремени оптужују да је наша вера некакав «култ мртвих». Срби немају никакав култ, а понајмање «култ мртвих». Наша је вера, вера у Господа Животворнога, и у све војаке Његове који ће на звук трубе поново устати и стати с десне стране Престола Творца.

Крв се наша одавно са тлом измешала, Свети преци наши крв су своју оставили у нашим венама а прах свој расули по тлу србском.
Зато ми Срби и немамо више Отаџбину, него Отачаство.
Отаџбину смо имали као народ некрштени, Отаџбину смо имали док смо били етнос.
А данас, ми смо данас Лаос, народ крштени и народ обожени. Наша крв и наше тло су једно. И Небеска и овоземна Србија Христов су метох, и ми уједињени у Њему, део смо тог дела. То је дело Отачаство наше, ванвременска и вишедимензионална творевина историје и предисторије.

Наш је Завет бранити и одбранити крв и тло наше, и не пролити, и не скрнавити крви и тла туђега! Тако нам Бог помогао!

Немања Мрђеновић03.02.2004.
Сиднеј

(Објављено: Интернет презентација Свесрпског удружења Витез (Университета у Београду); 03. 02. 2004.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер