Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Драгољуб ЖивојиновићКРУНИСАЊЕ И МИРОПОМАЗАЊЕ
КРАЉА ПЕТРА I,
21. СЕПТЕМБРА – 9. ОКТОБРА 1904.
   Крунисање Краља Петра I имало је несумњив значај и важност за унутрашњу и спољну консолидацију новог суверена.

   Сви европски дворови прихватили су новог Краља као ''брата'' и пожелели му дугу и срећну владавину. Поједини су назирали почетак нових времена на Балкану и сударе великих сила које су оне подстакле.

   Краљев следећи задатак била је афирмација одређених начела у политици и животу Србије, које је сматрао неопходним за даљи напредак, као и за њен приступ у круг развијених европских држава.   На дан 21. септембра 1904, Београд је је био преплављен народом и војском у парадном поретку. Саборна црква је била пуна гостију. На средини, пред олтаром, налазило се ''небо'' од црвене кадифе, богато извезено златом, а испод њега краљевски престо.

   У осам часова Краљ је кренуо из Двора у пратњи својих синова, између којих је на алату јахао Књаз Данило. Иза њих је јахала пратња. Пред црквом су Краља дочекали архијереји и свештенство, који су га одвели до престола.

   Крунисање је почело Краљевим читањем ''Вјерују'', после чега је био огрнут краљевским плаштом. Потом је сам Краљ ставио круну на главу, узео скиптар у десну, а жезло у леву руку и сео на престо.

   По завршеном крунисању одржана је свечана служба, после које се Краљ причестио. Потом је у пуном орнату изашао из цркве, узјахао на коња и у пратњи Гарде вратио се у Двор.

   У балској сали, испод балдахина и украшеног престола, примао је честитања. Поподне је прошао градским улицама, где је на три ''зида'' представљен историјски развој Србије: доба Цара Душана, доба Карађорђа и савремена Србија. Сви који су учествовали у једном ''зиду'' били су обучени у одећу тога доба. У вечерњим часовима Краљ је присуствовао свечаној представи у Народном позоришту.

   Наредног дана, 22. септембра, одржана је на Бањичком пољу велика војна парада. Краљ је пројахао поред постројених трупа и вратио се до трибине, испред које су дефиловале трупе разних родова војске.

   Поподне је Краљ отворио Војни музеј, а увече је организован пријем у Двору, где се окупило око 800 званица. Током вечери Краљ је одржао две здравице: прву – народу српском и његовим представницима, и другу – Књазу Николи и престолонаследнику Данилу. У првој је нагласио да је српски народ чином крунисања желео да повеже садашњу историју са традицијом ранијих времена. Страна владавина и стотину година унутрашњих борби спречиле су Србију да пође путем развоја.

   ''Ступајући на престо, зарекао сам се да ћу учинити све што је у мојој моћи како би моја отаџбина започела еру мира и општег напретка.'' Почетак тога обележавало је крунисање. На крају, захвалио је у име своје и народа српског владарима и шефовима држава чији су представници присуствовали овим свечаностима. Краљеве речи, иако куртоазне, изражавале су његову намеру да себе и своје претке повеже са славом немањићке Србије.

   У целини, крунисање је на присутне оставило изузетан утисак. У Београду је владао ред, расположење народа је било изванредно, а успех крунидбеног програма несумњив. Краљ Петар је остварио своју жељу.

   Миропомазање Краља Петра I обавио је у Жичи, 9. октобра 1904, Митрополит Инокентије у присуству архијереја и свештенства. Чину миропомазања присуствовали су чланови владе, председник Народне скупштине, председник Државног савета, канцелар Канцеларије краљевских ордена, начелник Ђенералштаба, председник главног одбора за крунисање, команданти Дунавске и Шумадијске дивизије, команданти јединица, високи чиновници и друге званице Чачанског округа.

   Дан после миропомазања Краљ се са пратњом вратио у Београд, пошто се током дана задржао у Крагујевцу. У говору који је одржао том приликом, Краљ је изразио мишљење да је миропомазање представљало важан чин којим је Српска црква пренела на њега значајну одговорност. Осим пред судом историје, он ће морати да одговара и пред судом Свемогућег. Подсетио је да је миропомазање важно и због тога што владар постаје чувар великих народних традиција. У складу с тим, нагласио је своју оданост Српској цркви, вековном носиоцу националних знамења и свести, чија мисија остаје неумањена.

   Митрополит Инокентије одговорио је да ће Српска Православна Црква радо прихватити Краљеве речи о њеној улози и да ће се посветити тој мисији. Тиме је програм крунидбених свечаности завршен.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер