Coat of arms of The Kingdom of Serbia The Center for Research of Orthodox Monarchism Coat of arms of The Center for Research of Orthodox Monarchism
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Грб Колеџа ''Свети Сава'' у Сиднеју

КАРАЂОРЂЕВИЋИ У АУСТРАЛИЈИ

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић приликом полагања камена темељца за Колеџ ''Свети Сава'' у Сиднеју

Позивница за освећење имања Колеџа ''Свети Сава''    Срби у Аустралији, несложни какви јесу свуда и свагда, показују на делу колико су државотворно потентан народ, зидајући, у таквој неслози, не само бројне цркве и националне клубове, већ и први србски православни Колеџ «Свети Сава» у западном Сиденју.


    Радове на имању ове, за све Србе, врло значајне установе благословио је Његова Светост Патријарх Србски Господин Павле у новембру 2004, када је посетио Србе у Аустралији, у пратњи још четири србска Епископа. Годину дана касније част полагања камена темељца припала је Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру II Карађорђевићу.


    Могли би смо затворити очи пред многобројним неприликама, које су се за време ове кратке посете биле најочигледније, али сматрамо да је продуктивније да се са тим проблемима суочимо и тиме направимо први корак ка њиховом решавању. Тако да овога пута нећемо пренети само лепе утиске, већ и оне који су оставили болне ожиљке на срцима србских родољуба.


    Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина слетели су у Мелбурн 09.11.2005. где их је дочекао Његово Преосвештенство Владика Аустралијско-новозеландски Господин Милутин, амбасадор Србије и Црне Горе, Његова Екселенција господин Милован Глишић, и неколико десетина Срба и Србкиња, узвицима «ЖИВЕО СРБСКИ КРАЉ»!


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић, Њ.П. Епископ Аустралијско-новизеландски Г.Г. Милутин, Њ.Е. амбасадор Милован Глишић, Свештенство и народ (приликом дочека на аеродрому у Мелбурну)    Како је Србски Краљевски Клуб из Мелбурна најављивао у штампи, одржана је добротворна вечера са Краљевским Паром, на којој су сакупљана средства за Фонд Принцезе Катарине која се истиче својим хуманитарним радом. Србски Краљевски Клуб је молио све госте да на вечеру дођу прикладно обучени, у вечерњим тоалетама, фраковима, лептир машнама и тако даље, али нису ништа рекли за понашање. Након што су се изненадили зачуђујуће малим бројем продатих карата, шлаг на торту ставили су «четници» (који Србију већином нису видели ни као туристи) разбијајући чаше и флаше уз
«звуке родног краја».


    Неколико дана је Краљевски Пар искористио да посети и поразговара са утицајним аустралијским пословним људима и политичарима у Канбери, представљајући им могуће инвестиционе подухвате у нашој земљи. Посетили су и србски Манастир Светог Саве као и локалну србску заједницу, те се напокон упутили ка Сиднеју, где се одиграла већина, за ову посету, значајних догађаја.


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић, Њ.П. Епископ Аустралијско-новизеландски Г.Г. Милутин и Њ.Е. амбасадор Милован Глишић (приликом дочека на аеродрому у Мелбурну)    У Сиднеју је приређена вечера са Краљевским Паром, на којој су се сакупљала средства за зидање Колеџа «Свети Сава», а затим и само полагање камена темељца. Наш будући Краљевски Пар постао је том приликом и главни Покровитељ овог Колеџа.


    Но, кренимо редом. Вечера је организована у великој спортској хали «Superdome» у «Олимпијском селу» где се угодно сместило око 1200 Срба и њихових гостију. Списак гостију је био на заиста завидном нивоу. Били су ту премијер Новог Јужног Велса: Морис Иема, Државни Тужиоц Аустралије: Филип Рудок, бивши (и најпознатији) премијер Аустралије: Гоф Витлам, неколико посланика аустралијског Парламента, Секретар Аустралијске Монархистичке Лиге (који је у поверењу пренео неким србским пријатељима да Аустралијанци ни у сну не би могли сакупити 1200 људи при посети Принца Чарлса)...


    «Грки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није» рече највећи србски песник, Алекса Шантић, тако добро разумевајући живот у расејању. Заиста, тешко је од Србина у Аустралији исцедити који долар за примерак «Збиље» или за прилог храму. Додуше много је лакше за гологузе «певаљке», али ту скрећемо на сасвим другу тему, «шта значи бити Србин» и да ли је сваки биолошки Србин заиста Србин, а у велике дигресије нећемо улазити.


    Дакле, познавајући тај наш менталитет, запањеност пред цифром сакупљеном овом приликом, расте до неверице. Сакупило се 400 000 $, словима: четири стотине ХИЉАДА долара. То тера на размишљање, а прва идеја је следећа.Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић (на конференцији за новинаре на мелбурнском аеродрому)


    Све добротворне донације у Аустралији, одбијају се од пореза уплатиоцу, и део средстава му враћа држава. У реду, јасно нам је да је неко имао рачуна да новац да, али ко и колико? Неколико људи по неколико десетина хиљада долара и један човек 120 000$.


    Међу добротворима овог здања има заиста поштених људи који су заслужили сваку похвалу од васколиког Србства, међу њима на првом месту господин Васо Деспотовић, власник компаније Бео-Експорт из Сиднеја, који је помогао сваку Богољубиву и родољубиву акцију. Човек који даје па му и Бог даје, те као главни Добротвор заслужено носи титулу Кума Колеџа.


    Међутим, није Кум дао ту огромну своту новца. Највећи прилог дошао је из касе власника ноћног клуба «Парада». «Парада» је скуп кича и шунда на једном месту, језгро блуда и разврата, Содома и Гомора србске омладине у Аустралији. Кратко и јасно, «Парада» је: Анти-србска, Анти-православна и Анти-црква. Од тих, и таквих, пара ми зидамо Колеџ србској деци, Цркву србском народу? Може ли то изаћи на добро?

    Кажу да је крило Хиландара, које је изгорело у оном страшном пожару било реновирано парама добротвора од којих су поједини сумњивог порекла. За једног од њих сваки Србин у Сиднеју може потврдити да је ситни криминалац, џепарош и «табаџија», који још увек живи у репризама култног филма «Видимо се у читуљи». Ни овај што даде прилог за Колеџ није много бољи.

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић и Њ.Е. амбасадор Милован Глишић (на конференцији за новинаре на мелбурнском аеродрому)
    Сутрадан је Краљевски Пар присуствовао Архијерејској Литургији у Храму Светога Георгија у сиднејском предграћу Кабрамати, а након Литургије дошао је на имање Колеџа где га је већ чекало неколико хиљада Срба и Србкиња. Поново су се ту нашли и уважени гости из врха аустралијског друштва. Одржали су пригодне говоре у којима су изрекли велике истине, које су се као стреле забиле у срца србских националиста.


    Лепо, између осталога, рече премијер Аустралије, Џон Хауард, у писму које је прочитао господин Филип Рудок, како су Срби од велике користи за Аустралију и како се 95% Срба врло успешно и у рекордном року АСИМИЛОВАО. На то се проломи аплауз неких 95% одушевљених «Срба».


    Чекајући Престолонаследника на имању Колеџа, видесмо тек по којег србског паштеника у овој далекој земљи, како углавном помажу око организације и рада «иза сцене», ни једног међу масом која је чекала пред бином. Деца у србским народним ношњама шеташе се имањем међусобно разговарајући на енглеском, а када им се понеко обрати на србском гледаху га као да говори свахили. Касније су родитељи малих «србчића» хвалили Престолонаследника што је са децом говорио енглески, јер га друкчије ништа не би разумели.


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић и Њ.Е. амбасадор Милован Глишић    У свом говору рекао је будући србски Краљ и неку реч на србском, који је очигледно поправио, али још увек каска за предивном Принцезом Катарином, која је одушевила својом Краљевском појавом.


    Направимо опет малу дигресију, па поменимо и то да већина Срба будућем Краљу замера (не)познавање матерњег језика, а да исто то не замерише и «највећем сину наших народа и народности», нити размислише у себи да ли је то заиста проблем и може ли он имати и неку већу ману од тога.


    Сам говор је такође био за похвалу, не помињући «демокрацију» и «домонократске снаге» већ се држећи својих славних предака, успео је Краљ да гане и оних 5% Срба који се ту окупише. Како је Принцези Катарини тога дана био рођендан, један од свештеника позва народ да «у духу традиције ове дивне земље, запевамо “HAPPY BIRTHDAY”», што се наравно сложно отпева из 95% присутних грла. Принцеза нас извади тиме што је захваљујући на лепим жељама позвала Србе да се враћају, или барем посете Србију.


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић и Њ.П. Епископ Аустралијско-новизеландски Г.Г. Милутин (на вечери при Храму Светога Кнеза Лазара у Сиднеју)    На тој бини Принцеза беше једна од светлијих тачака тога дана. Поред ње стајаше наш будући Краљ, који није био ни свестан у каквој се дружни налази. Он је нама дошао искрен, попут детета, с љубављу и одушевљењем ни не схватајући каквих све вукова у јагњећим кожама има међу онима, који су се нашли у његовом окружењу. Ту одмах иза њих наш амбасадор Глишић, који и у ретким моментима када је трезан изгледа «мртав пијан», поред њега Владика Милутин који је вероватно Бога молио да се све што пре заврши. Уз Владику и наше Свештенство, а какав народ такви и Свештеници, пола се раширило као паунови а пола се крије да их неко не види, или не дај Боже, услика у таквом друштву. А онда и они због којих су се претходни крили, наши масони, секташи, дупеувлакачи и остала жгадија.


    Када Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина поведоше «Краљево коло», први се ухватише баш ти масони, за њима секташи, па остали полтрони (који тог Краља иначе пљују на сва звона) за њима наравно и мали «Србчићи», који не само што говоре искључиво енглески, него и размишљају енглески. Ту у колу беше и, сада већ на интернету чувени, «Србенда» из Сиднеја који на десној руци има истетовиран грб Обилића испод којег пише «ОБNЛNЋ». То су они који ће за неких двадесет година разбијати чаше у фраковима, «србујући» далеко не само од Србије него и од Србства уопште. Једини који се нигде није појавио беше Конзул Србије и Црне Горе, назовимо га непомјаник, који иначе не пропушта ни један крканлук и прилику да баљезга о «неовисној Црној Гори» и сличним темама. Ваљда га је србски Краљ подсетио на «великосрбску хегемонију и терор коју је Србија донела у Црну Гору» како то његови либерали воле да кажу.


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић и г. Филип Бенвел (на вечери при Храму Светога Кнеза Лазара у Сиднеју)    После кола, гладни и жедни «србски» народ се слеже по шатрама правећи редове испред вола на ражњу и цистерни пива, чекајући наступ естрадне звезде Гоце Лазаревић (која се обукла и понашала за сваку похвалу, и могла је послужити само као пример присутним «Србкињама»), док се они који беху «сити свега» упутише свако на своју страну. Задовољни што су Срби, разједињни какви јесу, опет успели да учине нешто конструктивно; и незадовољни јер «не плачу само с бологом свога срца рад земље ове убоге и голе; јер их све ране њина рода боле, и душа њина с њим пати грца».
+ + +Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић говори на добротворној вечери за прикупљање средстава за Колеџ ''Светога Саве''     Супруга г. Филипа Рудока, Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић, г. Филип Рудок - главни тужиоц и Њ.П. Епископ Аустралијско-новозеландски Г.Г. Милутин

Г-ђа Вирџинија Џаџ - посланик у Скупштини, Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић и г. Морис Иема - премијер Новога Јужнога Велса     Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић (потписује Повељу, која је положена у темеље Колеџа ''Светога Саве'')

Сабрани народ приликом полагања камена темељца за Колеџ ''Светога Саве''     Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић, Њ.П. Епископ Аустралијско-новозеландски Г.Г. Милутин, Високопречасни Протојереј о. Србољуб М. Милетић, Свештенство и народ (у Храму Светога Стефана у Рути Хилу)     Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић и Високопречасни Протојереј о. Србољуб М. Милетић

Немања С. Мрђеновић

(Објављено: часопис ''Збиља''; јануар-фебруар 2006.)Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
web-master Take over the banner Take over the banner