Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Центра за истраживање Православнога МонархизмаКраљевски књижевни клуб ''Карађорђевић'';
Председнику, господину Dr. Мирославу К. Костићу


    Помаже Бог, уважени господине Костићу, мило ми да сте ми писали , а радује ме, ако Бог да, и наставак наше сарадње.

    Информације, којима располажете, су веродостојне. Истина, није ми познато (а волео бих и то да знам) из којих сте новина о томе могли да читате, будући да нам медији нису нарочито наклоњени...

    Елем, већ дуже времена сам се посветио једноме новоме пројекту, којега смо покојни брат Небојша М. Крстић и ја поренули још 2001. године Господње. После његове погибије, извршена је и формална регистрација Удружења, под називом Центар за истраживање Православнога Монархизма. Као што и само име каже, није реч о политичкоме пројекту (у смислу некаквога покрета или, не дај Боже, странке), већ о научно-истраживачкоме и пројекту популаризације заветних и предањских вредности српскога Монархизма и то у најширем смислу те речи.

    За ово кратко време, учествовали смо на неким међународним скуповима у Русији на врло високоме нивоу, а позвани смо идуће године и на веома реномирану Конференцију у Шкотску. Своје радове, настојимо да публикујемо у штампи колико је то год могуће, али нам, за сада, далеко боље (на томе плану) иде у расејању него овде. Због тога је највећи део наших активности најлакше пратити посредством нашега Интернет сајта (www.czipm.org), који је веома посећен и богат. Наравно, користимо сваку прилику (које су, такође, ретке) да своје ставове изнесемо и посредством електронских медија.

    Осим што радимо на постављању теориских претпоставки за обнову Православне, саборне, сталешке, домаћинске и стратократске Монархије у Срба, нарочито је активан наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије. Посредством оваога Одбора, осмишљено је и изображено већ петнаестак грбовних знамења (месних, корпоративних, породичних...), која су доживела признања врхунских светских ауторитета из домена хералдике. Не без поноса, истичемо да су неки наши грбови получили и благослове и одобрења употребе надлежних Архијереја, као што су: Митрополит Црногорско-приморски, Зетско-брдски и Скендеријски, Егзарх Свештенога Трона Пећскога, Г.Г. проф. др. Амфилохије (Радовић); Епископ Новосадско-бачки и Јегарски, Г.Г. проф. др. Иринеј (Буловић); Епископ Жички, Г.Г. Хрисостом и Епископ Банатски, Г.Г. Никанор.

    На жалост, наша настојања да нешто од наших истраживања публикујемо и у виду књиге или зборника, до сада нису уродила плодом. Наравно, основни проблем је у недостатку новчаних средстава. Али, даће Бог! За сада, поново Вас упућујем на речени Интернет сајт, где ћете пронаћи обиље материјала о нашем раду и његовим резултатима.

    У више наврата смо подржавали и разне пројекте и акције, које нису уско повезане са нашом основном мисијом, али јесу у интересу успостављања здравога српскога друштва. Нпр., дали смо свој допринос да покренемо јавност и заинтересујемо медије за случај несрећнога младића Милоша Дражића, као и за акцију посвећену Косову, коју је спровео Покрет ''1389''... У томе смислу, увек смо расположени и за сарадњу са Краљевским књижевним клубом ''Карађорђевић'', тим пре што сам лично веома поносан на Почасну Повељу, којом сте Ви 2002. године Господње (уз високо покровитељство Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић) одали признање једној мојој студији. Ми Вам стојимо, дакле, на располагању што се тиче било којега Вашега пројекта, који би ишао у правцу обнављања Краљевине Србије у њеним повесним границама на њеним Светосавским темељима.

    Надам се да ће Вам ових неколико редака послужити да створите слику о томе чиме се Центар за истраживање Православнога Монархизма бави, као и да размислите о облику и пољу на којему би наша сарадња могла да се развија.    Примите срдачно српско поздравље,С` ВЕРОМ У БОГА – ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО!
О Сабору Светих Дванаест Апостола,
30. јун (13. јул) 2005. године Господње,
у Београду
Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић

(директор)Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер