Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

Стефан Д. СтојковИМА ЛИ СРБИЈА ПРАВНУ ДРЖАВУ
– СЛУЧАЈ КАЛАБИЋ

   Пре неколико дана скоро сви београдски па и домаћи медији пренели су вест да је у поступку рехабилитације, пред Вишим судом у Ваљеву, неправноснажном првостепеном одлуком 'рехабилитован' Никола Калабић, иначе командант Горске гарде Југословенске војске у Отаџбини.

   У међувремену домаћи судови рехабилитовали су многа мање или више јавности знана лица које су послератне тоталитарне комунистичке власти побиле или којима је суђено у монтираним процесима широм бивше Југославије, а којима су на основу таквих пресуда одузимана имовина, држављанство, часна и грађанска права и сл.

   Питање рехабилитација је, што није тајна, више решавано по инерцији и из нужде стварања привида правне државе, него што се искрено желело раскрстити са наказним и накарадним одлукама послератних судова који су судили под инструкцијама и будним оком комунистичког режима.

   На реакцију да је суд тек у првостепеном поступку донео одлуку по својој савести и начелима судијске независности и самосталности одмах се дигла сва могућа тзв. античетничка клика да се жали и кука како је суд могао да донесе такву одлуку, одлуку којом се поништавају сва правна дејства одлуке коју је донео један орган у служби једне партије. Од политичара до представника владиног и невладиног сектора, дела опозиције итд. , сви су одједном стали у исти фронт, занемарујући све разлике, али и чињеницу да се бар декларативно залажу за правну државу. Све им то није било важно, а још мање да је Никола Калабић као и многи други осуђен без поштовања било каквих права која су у цивилизованим правним системима загарантована и најокорелијим криминалцима или уопште 'криминалним умовима'.

   Не желим овде да се упуштам у било какву полемику о историјској улози команданта Калабића (јер нисам историчар) желим само као адвокат да, а надам се да на то имам право још увек, кажем да је недопустиво да се било ко меша у одлучивање судова, а то посебно важи за представнике извршне власти, политичаре и разне друге функционере и представнике јавног ненаучног и неструковног живота.

   Недопустиво је да директор Агенције за реституцију (државни чиновник) док је овај поступак и даље у току у правној држави (или држави која томе тежи) у интервјуу медијима изјављује следеће флоскуле и прејудицира иход поступка како пред судом тако и пред Агенцијом на чијем је он челу: „да Калабићевим наследницима неће бити враћена одузета имовина“, „остаје горак укус у устима кад видите пресуде судова којим се рехабилитују злочинци“, „драго ми је да је сад реакција она права, осуђујућа“, „имамо низ одлука о рехабилитацији које су апсолутно апсурдне где се класични ратни злочинци рехабилитују“, „не можемо ми ратне злочинце рехабилитовати“, „да мисли да ће другостепени суд оспорити ово решење“, „то су све јефтини изговори опортуниста и, могу да кажем, ситних каријериста“ и др. (Цитирани делови припадају изјави која је дата Танјугу, а коју је пренео Б92 портал.)

   У свакој правној држави, судски поступци се не коментаришу док су у току, историјска питања остављена су историчарима и то не оним идеолошки обојеним већ онима који су од науке. Личне ставове и опредељења сваки је појединац слободан да баштини док тиме не крши позитивне прописе. То све није код нас случај. Ако је тзв. прокомунистичка елита и мањи део јавности некако и прогутао рехабилитацију Драгољуба Михаиловића, шта остаје за друга лица чији су поступци у току, а на крају шта остаје и за обичне грађане и њихове претке од правне сигурности!?

   Као адвокат који се бави овом правном проблематиком веома сам забринут на овакве реакције представника државе и државних органа, али и на „медијско покриће“ које сви они ових дана добијају у заједничком хорском наступу, наступу којим се обесмишљава самосталност и независтност судства, па тако и правна држава. Упркос свему томе дајем пуну подрушку свим колегама како адвокатима, тако и судијама и тужиоцима, којима је на првом месту стара римска максима „часно живети, никоме не наудити, сваком своје дати“.


Извор


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер