Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netЂакон Хаџи Ненад М. Јовановић
СЛОВО НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ   Ваша Преосвештенства,
   Ваша Краљевска Височанства,
   Часни Оци,
   драга браћо и сестре у Христу,

   Сабрасмо се данас под сводовима ове наше најзначајније образовне институције, како би још једном заблагодарили Господу Васкрсломе што нас је удостојио великих дарова Својих и прилике да се сетимо неколиких значајних датума, који и пред наше поколење постављају велике задатке и који нас додатно обавезују да истрајемо на задатку сведочења непролазних вредности православног јединоначалија и самодржавља, тј. православне, органске, националне, саборне и стратократске Монархије.
   Радује нас, зато, подршка и присуство највиших представника наше Цркве, Краљевског Дома и Војске, као својеврсне мале иконе Царства Небескога у земљи српској и као сведочанства о пресудној улози поменутих државотворних и државочуварних сталежа у великом делу останка и оппстанка нашег народа и Отачаства.
   Центар за Истраживање Православног Монархизма и његов Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије, чије радове имате пред собом, се овиме прикључује торжественој црквено-државној прослави 1700 година од доношења Миланског Едикта, али и обележавању: 900. годишњице рођења Светог Симеона Миртоточивог (Великог Жупана Стефана Немање); 800. годишњице од упокојења Свете Краљице Тамаре Грузинске; 400. годишњице зацарења Светородне Династије Романова и 200. годишњице од рођења Владике Петра II Петровића-Његоша.
   Ваља истаћи да Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије, као и читав Центар, од 11.(24) новембра 2005. године Господње, делује под Високим Покровитељством Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића од Србије и Југославије, а од 2.(15) маја 2012. године Господње и под Духовним Покровитељством Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја (Добријевића), Српског Православног Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске, као и то да је у оквиру њега осмишљен и израђен велики број црквених, месних, корпоративних, личних, као и грбова, застава, беџева, монограма, сигнума, одликовања и других символа за чланове више угледних аристократских родова, витешких редова и др.
   Поред тога, Одбор је радио на осмишљавању и изради хералдичког, вексилолошког, фалеристичког и другог знамења припадника Краљевског Дома Карађорђевића од Србије; Краљевског Дома Багратиона-Мухранских од Грузије; Краљевског Дома Браганса од Португала; Краљевског Дома Бабиито од Бунјоро-Китаре; Краљевског Дома Абанјигинја од Руанде и др.
   Многи од тих знамена су потврђени од стране Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, получивши благослове и одобрења надлежних Архијереја из јурисдикције Васељенске, Српске и Румунске Патријаршије, као и Руске Заграничне Цркве, тј. Московске Патријаршије.
   Одбор је формиран на дан Славе нашег Центра, о Светом Равноапостолном Цару Константину Великом и Светој Равноапостолној Царици Јелени, 21. маја (3. јуна) 2001. године Господње, у оквиру Центра за Истраживање Православнога Монархизма. Одлуком утемељивача Центра, покојног г-дина Небојше М. Крстића, тада је за Председника Одбора постављена моја маленкост. Из горњега, дакле, произилази да данас обележавамо и дванаесту годишњицу нашег вредног и упорног рада...
   У раду Одбора учествују бројни значајни хералдичари, хералдички уметници и генеалошки истраживачи из Србије и иностранства, као што су: дипл.инж.арх. Мирко Ј. Стојнић, Његово Благородије др Тудор Раду Тирон /Букурешт/, Иконописац Раде М. Павловић, дипл.екон. Небојша Дикић, инж. Срећко Никитовић, проф. Љубодраг Љ. Грујић, г. Војин Вуковић, г. Светозар Пајић, г. Александар Бачко, г. Кимон Александер Андреу Вергара /Мајами/, г. Теренс Лин Сарос /Ири/, Његово Благородије Сергеј Александрович Манков /Санкт-Петерсбург/ и др.
   Наши радови наилазе на врло позитиван одјек у домаћој и међународној стручној јавности, тако да су многе наше хералдичке и вексилолошке ознаке регистроване (или су у поступку регистрације) од стране неких од најпрестижнијих светских хералдичких ауторитета и регистара или су уврштене у грбовнике неких од најпознатијих светских хералдичких удружења.
   Баш овде и сада би, верујемо, било важно скренути пажњу на наш рад у домену правсолавне црквене хералдике, која је, посебно у времену од уједињења и обнове Српске Патријаршије, 1921. године Господње, помало неоправдано запостављена у крилу наше помесне Цркве, упркос нашем црквеном хералдичком наслеђу, које, нипошто, није безначајно.
   Међутим, током 12 година нашег постојања и рада показало се да постоји интересовање и потреба за систематизацијом и развојем црквене хералдике код нас и то не само када је реч о старим и новим грбовима наших Митрополија и Епархија, већ и када је реч о личним архијерејским, свештеничким и ђаконским грбовима, у чему се наш Одбор (нека нам буде дозвољена ова мала пристрасност) прихватио једног, заиста, пионирског дела.
   Елем, уверења смо да само свестранијим и темељнијим упознавањем наших људи са њиховим богатим предачким наслеђем, као и градњом на тим освештаним предачким темељима, може доћи до васкрсења палог народног духа и до повратка нашег изгубљеног народног самопоуздања.
   У складу са наведеним, ми не очекујемо и не молимо само наше имућније истомишљенике (из Отачаства и расејања) за помоћ, већ помоћ и подршку очекујемо и од наше Свете и Мученичке Цркве, наше Светле Круне и свих припадника Краљевскога Дома Карађорђевића, као и од сталешких удружења, који, сви саборно, морају да буду најзаинтересованији за обнављање постојеће и стварање нове и веродостојне народне елите.

СА ВЕРОМ У БОГА,
ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО!+ + +   

   

   

   

   

   

   

   

   

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер