Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Раина Стефанчек

ИКОНА ПРИВЛАЧИ НЕБО

Отац Леонтије Теофиљук


    “Ти, Господе, Владару свега што постоји, просвети и управљај душама и телима Твојих слугу; води их руком да би они могли достојно и савршено представити Твој лик, лик Свете Мајке Твоје и свих Светох Твојих, на хвалу радост и украшења Твоје цркве. Амин.” Тако звучи једна од молитава иконописаца.
    Можда и ова молитва прати пут усавршавања ученицима Иконописних студија у Бјељску Подљаском. Ова школа ради пуних једанаест година. Почело је иконописачких кампова за време летњег распуста 1983. г. Сада је ово јединствени центар не само државе, него Европе, чак и света. Данас иконописачкој школи прети ликвидација.

    Иконосном академијом у рангу факултета управља 71 - годишњи отац Леонтије Теофиљук, рођен у Келејникама, у другој половини седамдестих година старешина омладинске секције Пољске интерправославне комисије, од краја седамдесетих служи у Бјељску Подљаском, духовник монахиња у манастиру Свете Марије и Марте на Светој Гори Грабарци.

    Недавно је организовао изложбу икона написаних од стране његових ученика за протекле три године. Циљ није био приказати изложбу, него упознати присутне са иконографским студијама. Одприлике пре два месеца у оквиру спољне парламетарне комисије националних и етничких мањина Подљашја, њени депутати су се упознали са ситуацијом бјелоруске мањине. Посјетили су такође и школу оца Леотнија. Заинтересовали су се иконама, и делатност и корист иконографских студија оценили су веома високо. Обећали су помоћ. До сада ништа од тога се није остварило. Пре изложбе отац Показује “Ниву“ часопис, који је већ послат подљашким депутатимапартије ПиС Роману Чјепју (који је тада био државни подпарол Подљашког председника, данас председник месне канцеларије у Лапају) потврђен од премијера Јарослава Качинског.

    -Господин је обећао помоћ. До сада, никакве реакције на његово писмо нисам добио - каже отац ректор. – Наша ситуација се до данас није поправила. Нема одговора ниодкуда.

    Изложба је организована захваљујући спонзору агенције осигурања ПЗУ “Живот“. За делатност школе по речима оца Леонтија, потребно је сто хиљада злота.

    У међувремену ми се сами трудимо да створимо какав-такав фонд продавањем икона.

    Та сума нам је апсолутно неопходна за најосновније потребе.

    Ни министраство, ни месна самоуправа правно не могу стално финансијски помагати академију. Она је приватна и није државна школа. Постоји излаз из тога, да би држава помогла да зграде школе, заједно са болницом и дечјим вртићем опет буду под њеном управом. За сада таква идеја не постоји.

    Студије у иконграфској академији трају четири године. Досада имамо 37 дипломираних иконописаца. Сада студирају 17. лица. Ове школске године, због финансијски потешкоћа примљено је једно лице одмах на други семестар. Да би се неко уписао на академију треба имати завршену средњу школу, затим положити усмени пријемни испит из познавања православне вере и положити практични испит доказивања уметничких сопсобности. Дипломци су до сада били већином православна омладина. Студије је такође завршила и јена уметница из Чикага (сад већ покојна), која је из Америке због тог дошла. И данас њена икона триптих налази се на улазним вратима школе. Студенти, поред изучаваља технике иконописања, позлаћења и конзервације икона, изучавају такође и Свето Писмо Старог и Новог Завета, затим теологију, Историју цркве и уметности. Изчавају такође црквенословенски и грчки језик. Занимање почиње у 6:30 учешћем у литургији. Дипломци добијају титулу Дипломираног уметника икографске техника - иконогаграфа, и са том дипломом имају дозволу од Светог Синода, да иконопишу у православним храмовима.

    Иконографијом се такође бави и отац Леонтије. Сада мало ређе. Поред тога што је страрешина парохијског храма, издаје велики број чланака, брошура и књига на тему Православне цркве. Увек потврђује да је све то нека врста молитве.

    Ја мање пишем иконе, али постоје још много начина молитве.

    Такође подвлачи:

    Није циљ савладати уметничку вештину. Када пишемо икону сусрећемо Бога.

    Иконописац није обичан уметник или сликар. Да би разумели смисао иконе треба се испунити Светим Еванђељем.

    Икона привачи небо. Показује Богочовека. Уметник не може насликати Бога, јер није у стању приказати Божју природу.

    Која Вам је икона од ових које смо видели на изложби најближа?

    Све оне су близу мом срцу, као и Бог.

    И градоначелник града Бјељска Мирослав Гаљембевски подржао је потребу постојања школе:

    - Да би написали икону потрени су психофизки напор, затим природни дар, знање и вера.

    Иконе, написане у бјељској академији, могу се наћи у свим крајевима света, као и подљачком региону као например у цркви Светог Јована у Супрашљу. Изложбе икона одвијале су се и у Букурешту и у Москви. Када је пре неколико недеља уз велико присуство људи и званичника отверен музеј икона у Супрашљу (филијала подљашког музеја), нико није ни поменуо ову иконографску академију и њене проблеме у којима се налази.

    - Истина, да иконе које су написане код нас немају музејски карктер,- тврди сећајући се отварања супрашљског музеја отац Леонтије.

    Отац Теофиљук много пута је у разговору подвукао: - Да је за писање икона поред талента потребо имати: веру, стрпљење и молитву.

    Свакако, то ће бити најпотребније да би се Бјељска иконописачка акедемија одржала.(Преузето: часопис ''Ніва''; Бјеласток, Пољска; 31. децембар 2006; стр.13.)

Са бјелоруског превео Пречасни Јереј о. Милан Радуловић

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер