Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић


ПОЗДРАВНО СЛОВО

Ваша Краљевска Височанства,
Ваша Преосвештенства,
Високопречасни, Пречасни и Часни оци,
Возљубљена браћо и сестре, даме и господо,

   Велика ми је част и духовно задовољство да вас, као заменик директора Центра за Истраживање Православног Монархизма, све поздравим у име директора Центра, Пречасног протонамесника Немање С. Мрђеновића и свих сарадника и пријатеља Центра.

   Сабрали смо се данас, не случајно, под сводовима дома, који носи име царствујушчег Тећег Рима, двема значајним поводима, који свима могу да нам пруже подстрек на нашем заједничком раду и путу ка остварењу тог, блиског нам срцу, идеала – обнови Православне, Народне и Саборне Монархије у Срба.

   Центар за Истраживање Православног Монархизма је на овом благословеном делу већ више од тринаест година, тј. од 2001. године Господње, када га је зачео, осмислио и предводио наш покојни брат Небојша М. Крстић.

   После његове трагичне и никада до краја расветљене погибије, Центар је и формално регистрован и оформљен, тако да је мојој маленкости пало у део да постанем његовим првим директором. Након седам година, ову дужност је достојно преузео и наредне четири године обављао, Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, а последње две године Центром руководи Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић.

   Значајно је истаћи да Центар, од 2005. године Господње, делује под Високим Покровитељством Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића од Србије и Југославије, а од 2012. године Господње и под Духовним Покровитељством Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске.

   За ово време, нашем раду се придружио завидан број, врло вредних и компетентних, сарадника не само из Србије, већ и из: Русије, Румуније, Грчке, Аустралије, Немачке, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и других земаља...

   Наш рад је мултидисциплинаран, тако да делујемо у оквиру више студијских одбора, као што су: Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије, Одбор за Културу, Одбор за Историографске Студије, Одбор за Државотворне и Правне Студије и Одбор за Богословске Студије, а под нашим окриљем делују и хуманитарна секција – Србска Православна Акција ''Сабор'' и Удружење за Борбу Против Болести Зависности ''Свитање''.

   Из реченог излази да ми циљеве оваквог нашег рада видимо као: истраживање, промовисање, сведочење и афирмисање Православних, монархистичких и предањских вредности; залагање за обнову Православне Монархије, као изворног облика Православне државности; истраживачки рад из области богословља, историографије, хералдике, права, философије и сродних наука и залагање за примену истраживачких достигнућа Центра, на начин на који то може да допринесе духовној, народној и културној обнови српског народа.

   Богу хвала и Светом Равноапостолном Цару Константину Великом, у нашем раду смо увек уживали подршку наше Свете Цркве, Светле Круне и Витешке Војске, што ми желимо да видимо управо као видљиву пројаву, вазда актуелног, државотворног начела симфоније, хералдички представљеног управо српским и руским двоглавим орлом, чије две главе (Црква и Држава) заједнички делају на добробит читавог народног организма.

   Ова благонаклона подршка најбоље је била видљива управо пре годину дана, приликом прославе наше Славе, Светог Цара Константина и Царице Јелене и 1700 годишњице од доношења Миланског едикта, на Богословском факултету у Београду, где смо се, као и данас, сабрали са Патријарашким благословом Његове Светости Архиепископа Пећког, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја.

   Тада смо, такође, имали несебичну помоћ и уживали очинску љубав и подршку Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске и Његовог Преосвештенства Г.Г. Андреја Епископа Ремезијанског, новоизабраног Епископа Аустријско-швајцарског, али, што нас посебно чини срећним, и Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије, Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Карађорђевић од Србије и Југославије, Његовог Краљевског Височанства Принца Карла Владимира Карађорђевића од Србије и Југославије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Бригите Карађорђевић од Србије и Југославије.

   Управо нашим вечерашњим сабрањем, Центар завршава свој једногодишњи програм посвећен обележавању великог Јубилеја свог Небеског Покровитеља, Светог Цара Константина, али и великим прошлогодишњим и овогодишњим српским, руским и свеправославним годишњицама: 900. годишњице рођења Светог Симеона Миртоточивог; 800. годишњице од упокојења Свете Краљице Тамаре Грузинске; 700. годишњице од рођења Светог Сергија Радоњешког; 400. годишњице зацарења Светородне Династије Романова; 200. годишњице од рођења Владике Петра II Петровића-Његоша; 110. годишњице од Крунисања Краља Петра I Карађорђевића и 100. годишњице од почетка Првог светског рата.

   Конац дело краси, вели наш народ. Није, стога, случајно да је наш избор, управо у овом тренутку, пао на објављивање управо књиге ''Народна монархија'' из пера великог руског монархистичког друштвено-политичког посленика, Ивана Лукјановича Солоњевича, коју смо објавили по први пут на српском језику, у сарадњи са Центром за Изучавање Традиције ''Укронија''.

   Промисао Божија је и да се баш овде и баш данас сабирамо, управо у време када се у западној српској престоници, Бањој Луци, поставља нови споменик Светом Цару-Мученику и Страстотерпцу Николају II Романову, последњем Константину и великом избавитељу српском из времена наше голготе током Првог светског рата.

   Ово није наш први објављени наслов, али, свако, јесте најзначајнији и, стога, га свесрдно препоручујемо вашој љубазној пажњи!

   Хвала!*Уводно слово на свечаниости промоције књиге ''Народна Монархија'' и уручења Ордена Светог Цара Константина, 7.(20) јуна 2014, у Хотелу ''Москва'', Београд (погледајте овде).
НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер