Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


ГРБОВИ, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ
У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ


Његово Високопреосвештенствo Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Зетско-брдски и Скендеријски и Егзарх Свештенога Трона Пећскога Г.Г. др Амфилохије (Радовић)    Са благословом Његовога Високопреосвештенства Архиепископа Цетињскога Митрополита Црногорско-приморскога Зетско-брдскога и Скендеријскога и Егзарха Свештенога Трона Пећскога Г.Г. др Амфилохија (Радовића), на Велики Петак 2010. године Господње, објављена је књига Часнога оца Ђакона Ненада М. Јовановића, председника Одбора за хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма, под насловом: ''Грбови, Заставе и Химне у Историји Србије''.

    Књигу је објавила Светигора, Издавачко-информативна установа Митрополије Црногорско-Приморске Српске Православне Цркве и то у тиражу од 12.000 примерака.

    Штампана је у пуноме колору на квалитетноме папиру, а на 144 богато илустрованих страница. Наиме, ово издање краси чак око 560 пажљиво одабраних илустрација, које у свему верно прате и допуњују текст и ближе дочаравају материју из домена наше националне хералдике, вексилологије и химнологије од времена досељавања Срба на Балкан, па до данашњих дана.

    Књига је дистрибуирана посредством продајне мреже дневне новине Блиц и могуће ју је набавити на свим новинарницама широм Србије. Овим путем је поменута књига пласирана заједно са књигом г. Јована Б. Маркуша: ''Грбови, Заставе и Химне у Историји Црне Горе'', са којом скупа чини јединствену двотомну монографију из области хералдике, вексилологије и химнологије двају старих српских држава.

    Иначе, књигу ''Грбови, Заставе и Химне у Историји Србије'' је могуће купити и појединачно и то у просторијама Светигоре, у улици Козјачкој бр.1 у Београду (одмах поред зграде БИГЗ-а, преко пута Сајма) или поручивши је путем телефона: 011/369-07-57 или: 011/369-07-05.

Дипл.инж.арх. Драгомир М. Ацовић КВ,БО1    Елем, поменути дневни лист је помогао дистрибуцију ове монографије и обавестио је јавност о њеноме постојању и посредством реклама у својим штампаним и у своме Интернет издању, а и национални ТВ сервис, Радио-телевизија Србије, емитује рекламе у својим ударним терминима, тако да је јавност достојно обавештена о овоме издању.

    Врло је значајно да је рецензент књиге ''Грбови, Заставе и Химне у Историји Србије'' најзначајнији савремени српски стручњак из ове области, тј. дипл.инж.арх. Драгомир М. Ацовић КВ,БО1, Главни Херолд Краљевскога Дома Србије и почасни председник Српскога Друштва за Хералдику, Генеалогију, Вексилологију и Фалеристику "Бели Орао".


Реклама из Интернет издања дневног листа ''Блиц''Г. Јован Б. Маркуш    Можда ће, управо, извод из текста стручне рецензије уваженога г. Ацовића најприближније представити књигу о којој говоримо:

    ''Аутор је настојао да једну обимну и комплексну тему изложи сажето, прегледно и сагласно моделу презентације који је у оквиру посебних издања библиотеке Св. Петар Цетињски већ афирмисан, па тиме и разумљиво обавезујући за сва потоња дела која се појављују у њеном оквиру. У томе је потпуно успео!

    Књига се лако чита, занимљива је, и одликује се извесним архаичним и свечаним језичким изразом који јој даје додатну драж.

    Избор илустрација је убедљив и поседује естетску изазовност која неће остати непримећена од стране читалаца. Један број илустрација представља потпуно нов и готово сасвим непознат материјал, не само за лаичку већ и за стручну јавност. То овом делу даје посебан значај и заслужује посебну хвалу.

    У стручном погледу, аутор показује да добро познаје материју хералдике, вексилологије и химнологије, излаже је методично и разложно. У извесној мери је наглашен национални и конфесионални ентузијазам у излагању и тумачењу феномена, али се то никада не претвара у одсуство акрибије или дефицит критичког става.

    Аутор је пажњу читаоца свесно усмерио на период Средњег века, као извор укупне потоње хералдичке традиције и праксе у Срба, и на период државне обнове у 19. веку, са екскурсом Часни отац Ђакон Ненад М. Јовановићдо наших дана на већем делу српског националног и државног простора. Колико год да то представља извесно осиромашење теме, у задатом обиму и профилу библиотеке Св. Петар Цетињски такво се опредељење вероватно и није могло избећи.''

    На послетку Рецензент даје и своју препоруку књизи следећим речима:

    ''Дело „Грбови, заставе и химне у историји Србије“ аутора ђакона Ненада Јовановића вредно је остварење у области националне хералдике, вексилологије и химнологије, и биће добар основ да се јавност упозна са елементима националне и државне симболике Србије и српског народа.''УВЕЋАТИ
Реклама из штампаних издања дневног листа ''Блиц''ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIA
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер