Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Руске Федерације
Борис СтојковскиГРОМ СА СЕВЕРА
Свети Мученици Кнежеви Борис и Гљеб    Из мириса туранских степа и тамјана кандила храма Св. Софије у Кијеву; из хладнога даха Варјага, њиховога мача од најчвршћега гвожђа и храбрости скованога, и крви мученика Бориса и Гљеба; на небескоме своду је засјала нова велика словенска, варјашка, православна звезда!

    Када су Асхолд и Дир 860. године пошли да освоје Цариград и најсветлију Империју византијску, ваистину су га и освојили, додуше не оружјем. Али је још више Цариград освојио њих!

    Највећи византијски патријарх и један од водећих интелектуалаца и мислилаца свога и свих доба, патријарх Фотије, овај викиншко-руски напад назвао је страшним громом са најдаљег севера! Tада је Цариград спасила Пресвета Богородица, а убрзо потом руски изасланици бивају крштени и христијанизовани, а Богородица улази у њихов живот и прожима васколико биће њихово.

    Исто тако, ни Свети Кнез Владимир, када је склапао наизглед само политички уговор са Византијом о одбрани Империје, у ствари, освојио ју је, али је она њега још више опчинила, освојила и усвојила! Ушао је, са својом тада младом државом, у византијски комонвелт земаља, увео је Русију у најсјајнију и најсветију орбиту, да се из ње никада не помести, ма колико су се кроз крваву и мученичку историју њену, многи упињали, и упињу се и данас, да Русију обескорене! Њој је печат ударен у Херсону, Кијеву, у Цариграду!

    Русија је испрва, и то доста дуго, била под утицајем Византије и њене цивилизације, чак и када ње није било. Тај утицај се надасве огледао у Православној вери, која је фундамент руске нације све до овог постмодерног доба.

Свети Фотије Велики - Цариградски (фреска из Манастира Грачанице)    Дакако, Русија је дала свој печат и уклопила га у византијски систем вредности и хришћанске идеје. Створена је једна особена нација, чији су корени далеки, дубоки и различити. У руској нацији спојили су се и викиншки владари и Словени, испрва њихови поданици, махом трговци и земљопоседници. Дојахало је на брзим и дивљим коњима нешто из азијских степа и Туркестана и продрло ка руској души, неки духовни предак чудесног барона фон Унгерн-Штернберга. Посебност Руса је остала, иако су они били део византијског комонвелта, земаља које су биле под директним или индиректним утицајем Царства. Предхришћанске традиције су, слично као и код Срба, уклопљене у нову веру и кроз њу сачуване, добивши своју пуноћу и потпуни смисао.

    Када год су руски посланици боравили у Цариграду приказиване су им палате препуне скупоцених ствари и реликвија, највеличанственије цркве и говорено им је о величини и снази Царства. Све је то имало велики значај у формирању руске нације и његове државе.

    Велики руски историчар Димитри Оболенски каже, помињући трговинске уговоре Русије и Византије у Х веку, како се између Кијева и Цариграда размењивала не само трговина, него и уверења, идеје и мода. Као логичан след ових догађаја руски народ добија своју најславнију обраћеницу-кнегињу Олгу, која је 957. године постала Јелена! Коначан тријумф ће уследити у време њенога сина, поменутог Владимира, када Перунов кип нестаје у дубинама Кримскога мора!

    У том, колико хронолошки далеком, толико и духовно блиском средњем веку, синкретизовале су се све те особине, идеје, мисли, етичке вредности. Храброст, понос, чистота душе, пожртвованост, љубав... све се то у првој руској престоници Кијеву спојило и једном дугом етногнезом развило у Русију и Русе, у свехвалну руску душу, у Империју од Калињинграда до Камчатке.Свети Велики Кнез Владимир Равноапостолни


    И из тог Херсона, и из престонога Кијева, потекли су и Велики Књажеви Московски, и Императори Сверуски Самодржавни! Одатле је потекао и превелики и свевечни Достојевски, једини који је људску душу и човека спознао у целости. Из сибирских тундри, хладнога Владивостока, са Урала, из Москве, Владимира и Кијева, потекли су и Толстој, Шолохов, Јесењин, Гогољ, Чехов, Берђајев, Иљин, Флоровски, Леонтјев, Трубецкој, Солжењицин. Свима је корен заједнички, у Слову о полку Игореве и Руском летопису.

    Први је Рим пропао, Други је пропао, Трећи стоји, а Четвртог неће ни бити! Онога трена када се руска флота нашла на Златном Рогу, било је јасно да је то много више од обичнога напада варвара на митску престоницу, иако је он то испрва свакако и био. Али сада знамо, то је био сусрет цивилизација који је обележио и историју човечанства упутио на један потпуно нови колосек.

    Помаља се једна земља, за коју Вук Исакович у Сеобама тако надахнуто, како је само Црњански умео вели: Р је Рождество, У је Усрсеније, С је Славјанство!

    Русија је рођена! Русија је распињана! Русија је васкрсавала! Изнова и изнова! Од свога настанка, из тог кримскога града Херсона где је дочекана прва руска књегиња Ана, порфирородна принцеза Ромејска. Одатле, па све до данас, а преко многих ратова, потреса, буна, Наполеона и његовог великог похода, али и велике руске победе, преко ужасног и крвавог октобра 1917. и страшнога цареубиства, Русија је падала, устајала, узвраћала.

Света Блажена Кнегиња Олга Равноапостолна    Колика је руска земља, толико је и наслеђе које нам је оставила! Погледајте и само замислите снагу духовности која бди над нама! Кијево-печерска лавра, Оптина пустиња, Храм Христа Спаситеља, Василије Блажени. Над руском земљом бдије Св. Кнез Владимир, Св. Јован Кронштадтски, Св. Филарет Московски, Св. Сергије Радоњешки, Св. Серафим Саровски, Цар Мученик Николај Други Романов.

    Док вам ја ово беседим, склопите очи, замислите да иза одјека мога гласа тихо, па све снажније и снажније креће балалајка, која прати Рјабинушку или Подмосковске вечери, смењују их најпродорнији баритони, најзвонкији сопрани који из срца и душе, оне руске, славјанске, поју Литургију. Потом њих смењују Мусоргски, Чајковски, Кљуј, Рахмањинов, Шаљапин пева, Нурејев и Ана Павловна играју!

    А онда на трен, само на трен, усредоточите свје мисли на Кијев, средњи век, настанак Русије. Осетите тај трен, када се, ex nihilo рађа највећа земља на свету, најбројнији словенски и православни народ!

    Видите ли тај сјај?Грб Руске Федерације


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер