Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Мали Грб Његовога Царскога Височанства Великога Кнеза Престолонаследника

ОДГОВОРИ ЦАРЕВИЋА ГЕОРГИЈА
    Одговори Њ. И. В. Наследника Царевића
и Великог Кнеза Георгија Михаиловића
на питања дневнoг листа
Комсомолска Правда , Мадрид,
октобра 2006.године (цео текст)


     1. Ваше Императорско Височанство, какав је Ваш лични однос према својим титулама – Царевића и Великог Кнеза, Владара – Наследника?


   Титуле представљају неодвојиви део наше велике историје, наше традиције. Али оне имају смисао само онда, када њихови носиоци стреме да буду у складу с оним за шта су предодређени. Иначе титула постепено може да се претвори у реквизит. На своју титулу и статус који она одређује, ја пре свега гледам као на дуг служења Русији чувајући најбоље из наше прошлости и стремљења ка томе да будем користан у садашњости и будућности.


     2. Шта сте Ви конкретно радили у Европској заједници, зашто сте напустили тај посао и чиме желите сад да се бавите? Какав посао би Вам одговарао у Русији?

     Ја сам радио у Европском парламенту, потом сам прешао на дужност помоћника вице-председника Еврокомисије и комесара за саобраћај и енергетику госпође Лојоле де Паласио у Бриселу, а затим сам се у Луксембургу у Европској комисији бавио проблемима атомске енергије и безбедношћу нуклеарне производње. То ми је омогућило да се упознам с делатношћу евроструктура, с правцима политике и економије, који ће одређивати даљи развој Европе. Мислим да сам о томе стекао довољно утисака.. Сад се припремам да изучавам рад приватног предузећа. Сигуран сам да стечена знања и искуства могу да искористим за Русију, кад се вратимо за стално.


   3. Под којим условима би Ви могли да дођете за стално у Вашу историјску Отаџбину?


   Никакве посебне услове ми не постављамо. Једино чему се надамо је да наша савремена држава одреди свој однос према Императорском Дому као историјској институцији. Практично у свим земљама, међу њима и бившим комунистичким, то се већ десило. За царствовавше Династије створени су минимални услови за скромно, али ипак достојанствено живљење у Отаџбини. И то није нимало поколебало уставна устројства тих држава. Напротив, Поглавари и Чланови Краљевских Породица активно су се укључили у активности за препород основа државе и друштва.


   4. На шта (на коју имовину) претендује у Русији Дом Романових?

     Ми ништа не тражимо, нити молимо. После револуције, сва имовина Императорског Дома, чак и покретна, била је експроприсана, или руски говорећи подвргнута отимачини. Али, још је мој прадеда император Кирил I говорио 1920-их година, да чак и у случају успостављања монархије реституције неће бити. Ове позиције придржавао се и мој деда Велики Кнез Владимир Кириловић и придржава се и моја мајка – данашња Глава Династије Велика Кнегиња Марија Владимировна. Друга је ствар, што би било праведно, да сама држава донесе одлуку о најмањој помоћи за нас при повратку у Отаџбину, која би била сасвим неоптерећујућа и не би нарушила ничија права и интересе. Међународно искуство показује, да ефекат, између осталог и економски ефекат, много премашује било какве трошкове, везане за стварање услова за живот и делатност Краљевских Домова у њиховим земљама.


     5. Како се Ви односите према идеји успостављања монархије у Русији? Какво би место, по Вашем мишљењу, могла да заузме монархија у структури руске власти?


   Убеђен сам да је монархија државно уређење које највише одговара Русији – огромној многонационалној земљи, која се образовала као монархија и остала је монархијом више од хиљаду година. Мање него стогодишњи период републике донео је нашој отаџбини Грађански рат, терор и геноцид, пропаст економије и територијални распад. Али не сме се уподобљавати револуционерима и наметати своје идеале силом. Ми се нећемо никада сложити са успостављањем монархије супротно вољи народа. Ја верујем да ће наши саотачаственици схватити лаж антимонархијске пропагандне и увидети, да је монархија сасвим савремено уређење, које не само да не противречи демократији, слободи и благостању, већ напротив, представља гаранта ових вредности.Главна функција монарха је арбитражна. Легитимни монарх својом влашћу није обавезан никоме, и зато је способан да стане изнад партија и било којих личних интереса, штитећи интересе целе нације. Наследни монарх осећа одговорност пред прецима и стреми да остави земљу потомцима у најбољем стању. Монархија не може да заузме место у структурама - она може да донесе принципе који усавршавају структуру државе и чврсто сједињују садашњост с прошлошћу и будућношћу.


     6. Зашто Дом Романових предлаже рехабилитацију императора Николаја II?

     Рехабилитација – то није ни амнестија, ни опроштај, већ успостављање правде. То је признавање чињенице да је према човеку од стране државе учињен злочин. Император Николај II, његова породица и верни поданици били су жртве политичке репресије. Њих су држали затворене под стражом, иживљавали се над њима, лишили су их не само политичких, већ и грађанских права, а затим поубијали по пресуди Уралског совјета. Ова пресуда је била призната као исправна од стране високог органа совјетске државе – Сверуског централног извршног комитета и до данас није правно укинута. Ми се не слажемо с таквим стањем ствари. Ми смо грађани руске државе, и наша савест не може да се примири с тим да наши рођаци, које уз то ми и милиони православних верника поштујемо као свете, настављају да с правне тачке гледишта за државу буду крунисани разбојници и џелати , злочинци, достојни смрти. До тада док се погубљена Царска Породица не рехабилитује, ми немамо гаранције да се тај ужас више никад неће поновити – не само за нас, веђ за сваког грађанина Русије. А када до рехабилитације дође , највећу корист од тога ће имати руска држава, то ће служити националном идентитету унутар земље и повећању међународног ауторитета Русије.


     7. У неким европским земљама – Бугарској, Румунији, Србији, Албанији - наследници се налазе у државним структурама. Да ли би Ви лично могли да радите у нашим државним структурама? Ако би могли, чиме би се могли бавити?


     До револуције је постојала традиција, према којој су наследника престола постепено упознавали с токовима државних послова, дајући му све одговорније задатке и постављајући га на ове или оне дужности. У условима изгнанства своја судбина се морала самостално изграђивати. У Оксфорду сам стекао знања из јуриспруденције и економије, учврстио сам та знања радећи у европским структурама. Мислим да бих могао да радим и у државним установама Русије. Мене интересују, на пример еколошки проблеми – најболнија тачка савременог света. Али могуће је наћи и цели низ области где бих могао да радим. Хтео бих да упознам боље војни позив. У иностранству је то не могуће, јер ја не могу да служим у страној армији. Надам се да ће доћи време, кад ћу моћи да стекнем и војно образовање.


     8. Од чега се састоје Ваше обавезе као владара-наследника?

     У свему помагати мојој мајци – Глави Императорског Дома Великој Кнегињи Марији Владимировној, и спремати се за то, да ћу и ја морати да наставим дело многих поколења наших предака.


     9. Да ли често боравите у Русији? Да ли имате пријатеље у нашој земљи?


     Био је један период када нисам могао да будем често у Отаџбини због посла. Али у последње две године ситуација се изменила на боље. Неколико пута сам долазио у Санкт-Петербург и Москву незванично, у саставу радних делегација Еврокомисија. Пре месец дана била је моја прва званична самостална посета Русији. Ја сам допутовао по жељи мајке, да би у њено име и у име целог Императорског Дома честитао Светејшем Патријарху Алексију II јубилеј - 45-годишњицу његовог архијерејског служења. Светејши ме је веома топло примио, ми га изузетно волимо и поштујемо. Осим црквених свечаности, ја сам боравио у Државној Думи (скупштини-прим. прев.), сусрео сам се са првим замеником Председника Думе Л. Слиском и О. Марозовим, с руководством неколико скупштинских одбора. У Русији се ја свуда осећам као код куће, однос према мени и атмосфера су били сасвим пријатељски. Наравно, ја у Русији имам верне пријатеље, на чије поштење и моралну помоћ ја увек могу да рачунам.


     10. Недавно је наш лист саопштио, да је наследник руског престола неожењен и да тражи посао . Да ли је то у ствари тако?


     О послу смо већ разговарали. И ја сам заиста неожењен.


     11. Из окружења Ваше мајке, Велике кнегиње Марије Владимировне, рекли су нам да Вам се веома допадају наше девојке? Је ли истина?


     Руске девојке не могу да се не допадају. И спољашња и духовна лепота наших девојака и жена је неоспорна.


     12. Када би по благослову Марије Владимировне и Патријарха Алексија II били измењени династички закони Руског Императорског Дома и Вама била дата могућност да се жените с девојком из обичне породице, да ли би пошли на тај корак?

     Ја не могу да поставим задатак: неизоставно да се женим с обичном девојком, или обавезно с оном која то није. Ја ћу се оженити оном девојком коју будем волео и поштовао, и која буде волела и поштовала мене. Ако брачна ограничења, којима су у XIX веку допунили Акт о престолонаслеђу Павла I, буду укинута као што је то учињено у већини Краљевских Домова, тада ће се проширити круг оних с којима ја могу да ступим у брак без штете по династичка права мога потомства. Засад је ово питање чисто теоријско.


     13. Наше читатељке се интересују: како ви замишљате своју љубљену. Каквим захтевима треба да одговара Ваша принцеза?


     Моја будућа жена мора да воли Русију, да ме разуме и увек буде са мном у мом служењу Отаџбини, мора да буде потпуно свесна да бити Велика Кнегиња није лепа бајка, није наслада и задовољство, већ одговоран и тежак посао.


     14. Чиме се занимате у слободно време? Ваша интересовања? Каква Вам се музика свиђа? Да ли читате књиге и новине на руском језику, да ли гледате руске филмове? Ваша омиљена јела?


     Волим да путујем, плешем, да се дружим с људима различитих погледа и убеђења, да упознајем њихов духовни свет. Музику слушам и класичну, и савремену, у зависности од расположења. Нарочито волим Моцарта. Од савремене музике слушам рок: R.E.M, AC/DC, Queen, heavy metal: Mega Death, Metallica, Iron Maiden… Читам руске књиге и новине, и филмове, наравно, такође гледам. Од релативно недавно гледаних свидели су ми се филмови Брат и Брат 2 . Волим руску и јапанску кухињу.


     15. Шта бисте Ви пожелели нашим читаоцима и читатељкама?


     Здравља, љубави, успеха, помоћи Божије и вере у Русију.


  (Објављено с неким скраћењима: Гамов А. Интервју с Наследником Царског Престола Великим Кнезом и Царевићем Георгијем Романовим / Комсомолскаја правда, 19-26 октобар 2006.)

(Преузето: Званични сајт Рускога Императорскога Дома)


Превео: Миленко Баборац

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер