Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Петар Петровић


СРЕБРЕНИЦА
    Сребреница – мали средњевековни српски град смештен у источној Босни. Широј јавности, европској и светској, постао је познат највише у последњој деценији 20. века, у току грађанског рата у Босни и Херцеговини, када је Војска Републике Српске у јулу 1995.г. успела да овај град ослободи и, након трогодишње окупације, реинтегрише у уставно-правни поредак Републике Српске.


    Управо ово и јесте тема новог броја часописа ''Двери Српске'', часописа за националну културу и друштвена питања, који је изашао у српском престоном граду Београду на хришћански празник Светог Илије Громовника 2009.л.Г.

    У овом темату можемо нешто више да сазнамо о томе шта се заиста догодило у Сребреници од '92. до '95.г; да ли је било геноцида и над ким; какав је доказни материјал до сада постојао у вези овога случаја; ко су главни сведоци; да ли је било медијских манипулација; каква је будућност Републике Српске итд.


    Већ на почетку, из пера главног и одговорног уредника, г. Бранимира Нешића, можемо да закључимо да нас само Истина може да ослободи ка путу откривања српских страдања на територији Сребренице у Републици Српској.

    ''Потребно је и у интересу свих, на првом месту нас Срба и босанских муслимана, али и народа и честитих политичара великих западних сила, да се сазна права и целовита истина о Сребреници. Дакле, не само делимична, једнострана и у многоме извитоперена истина, јер када је таква, она не представља истину већ неистину.''


    Ту је и веома занимљив чланак г. Радована Пилиповића. У њему се може прочитати каква је судбина задесила Сребреницу и околину у Другом светском рату, када су муслимани и хрватске усташе извршиле покољ српског цивилног становништва. Ту је и сведочанство о труду Недићеве Владе на спасавању тадашњих српских избеглица, као и сведочанство о јуначкој борби српских четника мајора Јездимира Дангића против усташа и комуниста.

    Председник НВО ''Историјски пројекат Сребреница'' (Stichting Srebrenica Historical Project) Стефан Каргановић, упознаје нас са овом НВО из Холандије, њењним оснивачем, те радом и циљевима.


    Секретар Српске књижевне задруге, књижевник и философ, Предраг Р. Драгић Кијук нас упозорава на постојање ''сребреничког мита''. ''Муслимани не могу да граде сигурну будућност на продуженој сатанизацији Срба. Ни су само они страдалници у рату 1991-1995, како то пише у њиховој колективној биографији.'' По његовим речима у Босни је присутан експеримент са истином и идентитетом. ''Федерација БиХ преузела је грб српске династије Котроманића (цвет љиљана) за свој муслимански симбол...''

    Директор Центра за истраживање ратних злочина над Србима у БиХ, Миливоје Иванишевић, у тексту под називом ''Сребреничке обмане'', упућује читаоца на српска страдања од '92.г, тј. од када је град Сребреница био окупиран од банди Насера Орића, па до јула '95.г, када је ослобођен од стране Војске Републике Српске. Можемо сазнати нешто више и о операцфији Криваја 95, која се завршила ослобађањем овога града. ''Приликом српске акције од 6. до 12. јула 1995.г. и ослобођења Сребренице, јединице ВРС прошле су кроз 43 муслиманска села, а да притом није страдала ниједна особа. То је крунски доказ војнички коректно изведене акције, која је окончана без цивилних жртава. Таквих примера није било приликом муслиманских похода на српска села.'' Саветник у Центру за истраживање злочина над српским народом, г. Љубиша Ристић, пише о оптужбама за геноцид послатим на адресу РС, и ''одговара'' на њих: ''Очигледан геноцид над Србима извршен је од пролећа 1992. до пролећа 1993.г. у сребреничком крају. Овај геноцид није до сада назван правим именом, иако је у том периоду на 900 квадратних километара убијено и уништено све што је српско: мушкарци, жене, деца, старци, болесни, рањени... Сва српска села (али сва!) су разорена и опљачкана, цркве спаљене, имовина разнета... Као извршиоци геноцидног злочина државе БиХ, сребренички муслимани су показивали, нормалном уму, непојмљиву свирепост: мучење, клање, закивање ексерима, печење људи, спаљивање у кућама, убијање тупим предметима итд.''

    Даље чоиталац може сазнати о једном примеру спутавања сазнања истине о догађајима у Сребреници. Ради се о студентској трибини ''Истина о Сребреници'', одржаној на београдском Правном факултету, маја месеца 2005.г. у организацији Удружења студената Правног факултета ''Номоканон''. На тој, данас историјској, студентској тридини о Сребеници, уз присуство великог броја уважених професора овога факултета, говорили су: генерал др Радован Радиновић, директор Центра за истраживање злочина над српским народом г. Миливоје Иванишевић, адвокат Драгослав Огњановић, новинар и публициста Љиљана Булатовић и новинар Перица Васовић. О томе сазнајемо у чланку г. Срђана Нога, једног од оснивача Удружења студената ''Номоканон'' и организатора трибине ''Истина о Сребреници''.

    Треба нагласити да посебну пажњу у овом темату заузимају размишљања наших истакнутих правника и интелектуалаца о Сребреници, пре свега уважених професора Правног факултета у Београду: академика Косте Чавошког, проф.др Миленка Креће, проф.др Смиље Аврамов, те проф. Жељка Вујадиновића са Философског факултета Универзитета у Бањој Луци, г. Србољуба Живановића педседника британског и ирског одељења Међународне словенске академије наука, те члана Краљевског антрополошког института у Лондону, као и других, који овде нису поменути. Њима, наравно, ''раме уз раме'' треба додати и ставове искључиво страних извора о догађајума у и око Сребренице од 1992. до 1995. г. Ту су: Дијана Џонстон (Diana Johnstone), политички коментатор из Париза; Жак Вержес (Jacques Verges), француски адвокат; Жерминал Чијвов, холандски новинар; Јирген Елзесер, политиколог из Немачке; Наом Чомски, професор на Универзитету у Бостону; Џулија Горин (Julia Gorin), амерички политички коментатор и члан Уређивачког одбора Jewish World Review; Џон Лохланд (John Laughland), доктор наука са Оксфордског универзитета итд.

    На крају треба рећи да овај број часописа ''Двери Српске'', под тематским називом ''Сребреница'', сигурно доприноси томе да Срби широм српских земаља данас сазнају шта се то догодило на територији Бирча и Подриња, те територији предратне Општине Сребреница, од њене окупације 1992.г, па све до коначног ослобођења самога града у лето 1995.г.


    Због свега тога, свим члановима Редакције часописа ''Двери Српске'', те њиховим сарадницима, свако добро од Господа и на многаја љета!


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер