Грб Краљевине Србије Грб Центра

Под Високим Покровитељством 
Његовога Краљевскога Височанства 
Кнеза Александра Павла Карађорђевића
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net
БЕЗ УСЛОВА И БЕЗ ГЛАСАЊА''Ми смо за Краља! Без услова и без гласања,
јер се судбина на гласање не ставља.''

Димитрије В. Љотић

    О празнику Светог ђакона Авакума и игумана Пајсија, лета Господњег 2006., изашао је нови број часописа Двери Српске – часописа за националну културу и друштвена питања. Овај број, као посебно издање, посвећен је једној за нас Србе вечно актуелној теми – теми монархије! Због тога и назив овог броја Двери – МОНАРХИЈА КАО ПРИНЦИП ВЛАСТИ. Многи се, вероватно питају, зашто баш сада и зашто баш о овој теми? На таква питања најбољи одговор дају чланови Редакције самих Двери: ''Мора постати јасно да нам је свима мера Српски Завет и да се у том огледалу најбоље виде све наше мисли и дела.'' Као што кућа мора почивати на добром, ваљаном и здравом темељу да би могла да постоји и опстане, тако и народ своје постојање и своју Државу као инструмент своје судбине, мора заснивати једино и само на Истини. Дакле на Ономе Који је Пут, Истина и Живот – Господу и Спасу нашему Исусу Христу Васкрсломе! Када се такав поглед на живот и свет пренесе са личног и индивидуалног нивоа на општи и заједничарски ниво, долази се до само једне и једине речи – МОНАРХИЈА!

    О монархији као принципу власти можемо много научити са страница овог часописа. Томе нас уче бројни аутори домаћег и страног порекла.

    Владимир Димитријевић нам говори о изворима и смислу православног монархизма у тексту: СА ВЕРОМ У БОГА, ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ. Сазнајемо и да је тај чланак посвећен годишњици јубилеја Мисионарске школе при храму Светог Александра Невског у Београду, а намењен за покој душе тројице мисионара уснулих у Господу: Драгана Мојовића, Александра Сенића и Небојше М. Крстића.

    Ото фон Гирке у чланку: ИДЕЈА МОНАРХИЈЕ У ПОЛИТИЧКОЈ ТЕОРИЈИ СРЕДЊЕГ ВЕКА нам доноси и следеће виђење: ''Власт никада није била пуко право; она је првенствено била дужност; она је била божанска дужност, али управо из тог разлога и светешки позив; она је била јавна служба, служба читавом телу. Владари су установљени ради народа, а не народ ради Владара.''

    Ту је и текст: О ПОШТОВАЊУ ЦАРСКИХ СВЕТАЦА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ, проф. Ричарда Деруазјеа из САД, са Њухемпширског универзитета.

    Иван Иљин нам открива шта је то: ЖИВО МОНАРХИСТИЧКО ОСЕЋАЊЕ. ''Цар ни при каквим условима не може да мисли страначки и да буде члан партије. Партија је много, а народ је један и Цар је један. Партија је много, али беспартијаца је далеко више него партијаца.''

    Због чега је монархија најбољи могући систем власти и зашто православни хришћанин НЕ СМЕ бити против МОНАРХИЈЕ КАО ПРИНЦИПА ВЛАСТИ говоре нам и текстови Ђорђа Ј. Јањића – ДРЖАВА СА БОЖЈИМ БЛАГОСЛОВОМ, Епископа Жичког Саве Дечанца – ВЛАДАЛАЦ И НАРОД, др Здравка М. Пена – БОГОСЛОВЉЕ МОНАРХИЈЕ. Ту је и изузетне пажње достојан текст блаженопочившег Епископа Будимског Данила (Крстића) – О ПРАВОСЛАВНОЈ МОНАРХИЈИ.

    У делу Светог Николаја Србског – ГЕСЛО НОВЕ СРБИЈЕ сазнајемо да су три највеће вредности српског народа Бог, Краљ и Дом. Овде можемо открити и који је то Устав Краљевине Српске који је спасоносан за Србиново Отачаство.

    Из минхенске Искре (бр.49-50, март 1953) пренет је текст Влајка Влаховића ПРВИЈЕНСТВО И СТАРЕШИНСТВО. Ту сазнајемо више о томе како Србин гледа на: јунаштво, старост, гостопримство, рад, весеље… ''У сваком братству, племену, селу, знало се ко је први, ко је од кога бољи, чији су стари били бољи итд… У томе истицању потрзало се све – и прошлост и садашњост. Мјерила за то су била чојство и јунаштво.''

    До краја, своја виђења монархијског принципа нам дају још и Момир Николић у тексту - ПЛОДНА РАВНОТЕЖА ВЛАСТИ И СЛОБОДЕ; др Жарко Видовић – КАКО ОБНОВИТИ МОНАРХИЈУ ПОСЛЕ РЕВОЛУЦИЈЕ и Матија Бећковић – ЗАШТО МОНАРХИЈА.

    О овом броји часописа Двери Српске – гласила Удружења грађана Српски сабор Двери, толико.

    Као закључак може се изнети једна давна мисао Светог Николаја Србског:

    ''Каква је Србска идеја?
богомољство – веза са Хришћанском, светом, васељенском Црквом
национализам – индивидуализам – индивидуалност једног народа
задругарство – решење економског проблема

прво – потив атеизма
друго – против бледог космополитизма
треће – против комунизма.''

    Члановима Редакције и члановима Српског сабора Двери свако добро од Господа и на многаја љета!Петар Петровић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер