Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
HIGH
PATRON

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
BOARD FOR
HERALDIC AND
GENEALOGICAL STUDIES

BOARD FOR CULTURE
BOARD FOR
CULTURE

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
BOARD FOR
HISTORIOGRAPHY

BOARD FOR POLITICAL THEORY
BOARD FOR
POLITICAL
THEORY

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
SERBIAN
ORTHODOX
ACTION
''SABOR''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Ђакон Ненад М. Јовановић


НЕДЕЉА О МИТАРУ И ФАРИСЕЈУ*Часни отац Ђакон Ненад М. Јовановић,
Витез Краљевскога Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа
(Раде М. Павловић)    У име Оца и Сина и Светога Духа    Колика је само милост и дуготрпљење и колико је само свеобухватна и свепрожимајућа Промисао Божија, која нам данас отвори срца за разумевање насушне јеванђелске науке Христове!


    Као да управо нама, Србима овога времена, Господ лично и понаособ упућује ову свеспасавајућу и свепреображавајућу причу, коју, управо стога, наш велики Заступник пред Престолом Творца, Свети Апостол и Јеванђелиста Лука, адресира на оне: ''који бијаху увјерени за себе да су праведни, а остале ниподаштаваху'' (Лк.18,9.).


    Већ генерације Срба расту у духу самооправдавања, личне неодговорности, егоизма и одсуства слуха за потребе ближњих, тј. – у крајњој инстанци – у духу оскудице љубави чак и према онима на које смо и самом природом својом понајвише упућени.


    Због тога обилујемо онима, који у пасију претврише своје стално освртање на послове, дела, па чак и помисли других, док се над сопственим гресима ретко или никако не замишљају.


    Учимо своју децу, рђавим примером својим, да реченице неизоставно започињу са ''он'', уместо да се наднесу над стањем сопствених душа и вредно пораде на исправљању сопствених недостатака.


    Уместо да, поправљајући себе изнутра, исијавамо преображавајућу светлост Христову и на своју околину, иако имамо дерзновенија да се Његовим ученицима називамо, ми упиремо прстом на голотињу других.


    Зато су нам уста пуна празних речи, а умови отпадних мисли о ''реформама'', разарајућим ''корупцијама'' и бројним изопачењима, које заиста разједају живи организам нашега народа.


    Замислимо се, уместо тога, над речима једнога Србина, који је на најконкретнији могући начин созерцао и опитно применио јеванђелски наук приче о митару и фарисеју. Свети Преподобни Јустин Ћелијски, дакле, рече: ''Рефрмирај најпре себе благодаћу Духа Светога, а Господ ће Сам кроз тебе реформирати друге''.


    Постанимо, браћо и сестре, свесни чињенице да унутарње стање свакога од нас има најконкретније последице на живот читавога нашега народнога организма, призванога у јединоспасаваућу Заједницу Новога Израиља.Свети Цар Грузијски Давид IV Градитељ    Тада нећемо на исповести, лаконски и по аутоматизму, тврдити да немамо посебних грехова и да, заправо, немамо за шта ни да се кајемо.


    Колико је овакво суицидално схватање узело маха у нашему народу сведочи чињеница да је оно захватило све слојеве и генерације српске, од деце у школској клупи, до пензионера на клупи у парку и од радника за стругом, до министарске фотеље.


    Обманути од непријатеља људскога од искони и уљуљкани у сопственој ''безгрешности'', гордељиво цокћемо на туђе грехе и радујемо се несрећи ближњих, разарајући саме себе и наносећи себи самима ужасне и смртоносне озледе, које могу да почну да зарастају једино под целебним дејством преумљенога покајања.


    Једино и само тако ћемо стати са десне стране Господње и спасити сопствене душе, али и допринети оздрављењу читаве наше народне заједнице.


    Једино ћемо тако одговорити на завет наших Светих Предака и приближити се слави и величини из златних периода наше прошлости.


    Зато баш данас, када се наша Света Црква молитвено сећа Светих Преподобних Ксенофонта, Марије, Јована и Аркадија, Светога Преподобнога Симеона Ветхога, али и Светога Цара Грузијскога Давида IV Градитеља, посебно лековито отрежњују речи Светога Владике Николаја Охридскога и Жичкога, који сведочи:


    ''Највеће благо једне државе јесу свети и добри људи, који у њој живе. Сравњено с тим благом свако друго благо је као ништа. Благочестиви цареви хришћански сматрали су свете људе у својој држави највећим благословом Божијим''.


    Ако на ове речи додамо и мисао новојављенога Угодника Божијега, блаженопочившега Владике Данила (Крстића): ''Подножје трону краљевском, то је побожан народ хришћански'', помоћи ће нам то да спознамо сопствену одговорност и призив овде и сада, али и благи позив Господњи, којега је најјезгровитије артикулисао Претеча и Крститељ Његов, вапијући у пустињи: ''Покајте се јер се приближи Царство Небеско''.


    Дакле, не: ''осуђујте једни друге јер се приближи Царство Небеско'', већ: ''покајте се''!


    Забављени и злурадо разгаљени злехудом судбом комшијске краве, не допустимо себи да нам икада из духовнога видокруга исчезне најегзистенцијалнија потреба од свију под капом небеском – потреба и неопходност покајања, која је једина кадра увести нас у Јерусалим Небески сада и увек и у све векове


Амин.Велики вход у Храму Светога Aпостола и Евангелисте Луке у Кошутњаку
(Раде М. Павловић)

*Беседа одржана о недељи о митару и фарисеју, 26. јануара (8. фебруара) 2008.године Господње у београдскоме Храму Светога Aпостола и Евангелисте Луке у Кошутњаку
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер