Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Ђакон Ненад М. ЈовановићНЕДЕЉА О БЛУДНОМ СИНУ*

   У име Оца и Сина и Светога Духа.   Ваистину је и блага и радосна реч Господња, којом нас Света Црква припрема за дане великога искушавања и преиспитивања свакога од нас.


   Велика је и значајна, како за свакога од нас понаособ, тако и за свеукупност наше Заједнице, тј. народ наш у целини.


   Она распламсава љубав, крепи веру и буди наду у свим, па и у временима слабости, апостасије и унинија, који долазе свакоме ко се одриче свог сопственог призива у Господу Богу нашем Исусу Христу.


   Крцата је символиком и дубљим значењем свака јота и запета у данашњем Светом Јеванђељу, које је, суштински, јовановско јер нас громогласно позива и приводи покајању у светлу извесности Другог Доласка Христовог.


   Оно нас приправља и на христоподобну жртву крсно-васкрсну, јер је је за нас, као оне, који понесосмо прстен синовског достојанства и обручења душа наших са Христом, принето ''теле угојено'' на жртву.


   Јеванђеље о љубави, жртви и повратку извор је и обнове свенароднога оптимизма, тако нам насушно потребнога управо данас и овде. Зато и велики и Свети отац наш Николај Жички и Охридски златоусто поручи и поучи: ''Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божијим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи, нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом. Нека се свако ко је српски родољуб пашти да задобије Царство Небеско, којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време.''


   Покајање и преумљење јесу, дакле, основни песдуслов за наше спасење, као појединаца и као народа Божијег, дела Новог Израиља.


   Предуслов за то јесте управо безгранична и животворна Љубав Божија, ''која не тражи своје''. Без Ње бисмо примили по мери свог безакоња, суочени са суровом правдом старозаветног Закона, који би нас, извесно је, све оставио и без очију и без зуба.


   Управо зато је и тако велика и утешна, али и обавезујућа саможртвена Љубав Господња, Љубав Родитеља над родитељима, Који нас стрпљиво чека да се ''вратимо Богу и себи'', као што је речено.


   Зато златоусти благовеститељ српски Свети Владика Николај и вели: ''Бескрајна љубав Божја према људима показује се у превеликом стрпљењу, у превеликом праштању и у превеликој радости. Таква љубав може се уподобити на земљи само љубави материнској. Ко има веће стрпљење према ма ком живом створу на земљи него мајка према своме детету? Чије праштање надмаша мајчино праштање? Које очи плачу тако од радости над поправљеним грешником као очи мајке над поправљеним дететом својим? Материнску љубав на земљи, од кад земља постоји, надмашио је само Господ Исус Христос Својом љубављу према роду људском. Његово стрпљење ишло је до страшних мука на крсту; Његово праштање изливало се из срца и уста Његових чак и са самога Крста; Његова радост према покајаним била је једина радост, која је озаривала мученичку Му душу кроз цео живот на земљи. Само љубав божанска надмаша љубав материнску. Само нас Бог воли више него мајка; само Он више има стрпљења према, нама, него мајка; само нам Он прашта више него мајка, и само се Он радује нашој поправци више него мајка.''


   Чини се да је истину рекао највећи британски композитор нашега времена и брат наш у вери Православној, чувени Џон Тавенер, када је болно закључио да у Православљу нема ничег утешног. Истину, јер нас оно позива на стално преиспитивање и загледање у дубине сопственога бића и то понајвише у данима Великог и Часног Поста, али и сваког другог дана живота нашег.


   Међутим, милостив је Господ Који нештедимице излива препорађајућу благодат Своју на оне, који чезну за усиновљењем, који препознају потребу за преумљењем и за покајним купањем душа својих уз вапај: ''Сагреших Небу и Теби''.


   Као синови и кћери, дакле, нисмо више подложни ропском извршавању налога некакве хладне и сурове воље, која би поништавала нашу слободу. Управо зато нам је ''све дозвољено, али све не користи'' и управо у томе и лежи корен самој могућности нашој да, подобија нашег ради, остварујемо Заједницу Љубави са Богом, Који је и Сам слободно и ничим условљено Биће, Које и за своју децу жели слободу која у љубави дела.


   И право је зато тако и драгоцена и јеванђелска поука коју данас примисмо и о којој надахнуто говораше и Свети Теофан Затворник када рече:


   ''О чему нам све не говори Недеља о блудном сину? Говори и о нашем спокојству и пуноти у дому Оца небеског, и о нашем безумном напуштању Очевог покровитељства ради необуздане слободе, и о богатом наслеђу који човек има без обзира на своју непокорност, о непромишљеном траћењу тог богатства на свакакве непотребности, и о крајњем осиромашењу као последици тога траћења. Она говори и о томе како човек, освестивши се и дошавши к себи, промисливши и решивши да се врати многомилостивоме Оцу, са љубављу бива примљен и враћен у своје првобитно стање.''


   Похранимо, стога, и тај бесцен-бисер у скривнице срца својих, обогаћујући душе своје топлим и покајним молитвама љубави сада и увек и у све вековеАМИН
Ђакон Ненад М. Јовановић*Беседа одржана на Светој Литургији на Недељу о блудном сину, о Светом Партенију Лампсакијском, 7.(20) фебруара 2011. године Господње у београдском Храму Светог Aпостола и Евангелисте Луке у Кошутњаку
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер