Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netЂакон Хаџи Ненад М. Јовановић


Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павла Карађорђевић


БЛАЖЕНО УСНУЋЕ НАШЕГ
ВИСОКОГ ПОКРОВИТЕЉА
Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павла КарађорђевићЊегово Краљевско Височанство
Кнез Александар Павлов Карађорђевић
од Србије и Југославије
(1924-2016)


Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павла Карађорђевић    О Светом Василију Острошком Чудотворцу, 29. априла (12. маја) 2016. године Господње у 6:00 сати изјутра, у свом дому у Паризу, после дуже болести, светом се променио Високи Покровитељ Центра за Истраживање Православног Монархизма, Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павлов Карађорђевић од Србије и Југославије.

    Доајен Краљевског Дома, Њ.К.В. Кнез Александар, је рођен 31. јула (13. августа) 1924. године у Вајтлоџу (Велика Британија) из брака Његовог Краљевског Височанства Кнеза-Намесника Павла Карађорђевића од Југославије и Њеног Краљевског Височанства Кнегиње Олге Карађорђевић од Југославије (рођене Принцезе Олденбург Шлезвиг-Холштајн-Зонденбург-Гликсбург од Грчке и Данске).

    Његово Височанство, наш Високи Покровитељ, био је потомак најславнијих српских и европских владарских домова, будући да је чукунунук Врховног Вожда, Команданта Српског и Великог Војводе Ђорђа Петровића - Карађорђа, Јелене Јовановић (кћери Обор-кнеза Николе Јовановића од Маслошева), Војводе Јеврема Ненадовића (сина Кнеза и Војводе Јакова Ненадовића), Јованке Миловановић (кћери Војводе Младена Миловановића), Грофа Павела Демидова од Сан Доната (сина Грофа Николаја Демидова од Сан Доната и Грофице Јелисавете Строганове), Његовог Величанства Краља Кристијана IX од Данске (сина Војводе Вилхелма од Холштајн-Зонденбург-Гликсбурга), Њеног Краљевског Височанства Принцезе Луизе од Хесе-Касела (кћери Ландграфа Вилхелма од Хесе-Касела), Његовог Величанства Цара Александра II Романова од Русије (сина Његовог Величанства Цара Николаја I Романова од Русије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Александре (Карлоте) Хоенцолерн од Пруске), Велике Војвоткиње Марије од Хесена (кћери Великог Војводе Луса II од Хесена) и тд...

    Наш блаженопочивши Кнез и Покровитељ је и праунук Његове Светлости Кнеза Александра I Карађорђевића од Србије, Кнегиње Персиде Ненадовић, Кнеза Павела Демидова од Сан Доната, Кнегиње Елене Трубецке, Његовог Величанства Краља Јоргоса I Олденбурга од Грчке, Њеног Царског Височанства Велике Кнегиње Олге Константиновне Романове од Русије, Његовог Царског Височанства Великога Кнеза Владимира Романова од Русије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Марије од Макленбург-Шверина.

    Такође, он је и унук Његовог Краљевског Височанства Кнеза Арсена Карађорђевића (млађег брата Његовог Величанств Краља Петра I Ослободиоца), Кнегиње Ауроре Павловне Демидове од Сан Доната, Његовог Краљевског Височанства Принца Николаоса Олданбурга од Данске и Грчке и Њеног Царског Височанства Велике Кнегиње Елене Владимировне Романове од Русије.

    По мајчином родослову, Његово Краљевско Височанство Кнез Александар је од руске Светородне Царске Лозе Романова, грчких и данских Краљева и Кнежева и др. Баба му је Њено Царско Височанство Велика Кнегиња Јелена Владимировна Романова од Русије, а прабаба Њено Царско Височанство Велика Кнегиња Олга Константиновна Романова од Русије. Деда по мајци, Његово Краљевско Височанство Принц Николаос од Грчке и Данске је био трећи син Кнеза Вилхелма од Данске, тј. Његовог Величанства Краља Јоргоса I од Грчке.

    Његово Височанство је, такође, и нећак Њеног Краљевског Височанства Принцезе Марине, Војвоткиње од Кента, као и блиски рођак Његовог Краљевског Височанства Принца Едварда, Војводе од Кента; Њеног Краљевског Височанства Принцезе Александре, Часне Лејди Огилви, али и Његовог Краљевског Височанства Принца Филипа, Војводе од Единбурга (супруга Њеног Величанства Краљице Елизабете II oд Велике Британије)...

    Покојни Кнез Александар је, као члан Краљевског Дома Династије Карађорђеве, према Породичном правилнику за чланове Краљевског Дома Краљевине Југославије из 1930. године Господње, носио титулу Кнеза од Југославије и квалификацију Његовог Краљевског Височанства.

    Школовао се у елитном и реномираном Колеџу Итон (Енглеска), док је детињство и младост провео у Отаџбини.

    После несрећног преврата 14.(27) марта 1941. године, са ужом породицом одлази у изгнанство у Грчку, а затим у Египат, Кенију и Јужну Африку...

    У Другом светском рату је учествовао и борио се као пилот - добровољац, Краљевског ваздухопловства Велике Британије. Имао је 1000 сати борбеног лета, учествујући махом у савезничким борбеним мисијама на Далеком Истоку. Као такав, стекао је чин поручника Краљевског Ваздухопловства Уједињеног Краљевства, а за време рата је и одликован са више британских ратних медаља за показану храброст и пожртвовање у борби против непријатеља свог Отачаства.

    После рата се настанио у Паризу, где је био пилот цивилног ваздухопловства са 6000 сати лета, а потом је радио и као руководилац у више предузећа, председник једне међународне авио-компаније и др.

    Из два брака, Кнез Александар има петоро деце: четири сина и ћерку. Са Њеним Краљевским Височанством Принцезом Маријом-Пијом од Савоје (кћерком Његовог Величанства Краља Умберта II Савоје од Италије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Марије Јозефе Сакс-Кобург од Белгије, унуком Његовога Величанства Краља Виктора-Емануела III Савоје од Италије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Јелене Петровић-Његош од Црне Горе и праунуком Његовог Величанства Краља Николе I Петровића-Његоша од Црне Горе и Милене Вукотић) има синове - Њихова Краљевска Височанства Кнежеве Димитрија, Михаила и Сергеја и ћерку Кнегињу Јелену.

    Овиме је, дакле, Кнез Александар наш Краљевски Дом ородио и са: Краљевским Домом Орлеана од Француске, Краљевским Домом Хабсбурга и Бурбона од Шпаније, Царским и Краљевским Домом Хабсбурга од Аустроугарске, Краљевским Домом Сакс-Кобурга и Готе од Белгије, Грофовима од Бурбон-Соасона, Принчевима од Модене, Принчевима од Хесен-Рајнфелс-Ротенбурга, Принчевима од Хабсбург-Лорене, Принчевима од Саксоније и Курландије, Принчевима од Хабсбург-Тоскане, Принчевима од Савоје-Ђенове и др...

    Са својом другом супругом, Њеним Краљевским Височанством Кнегињом Варваром Карађорђевић, Принцезом од Лихтенштајна (кћерком Његовог Светлог Височанства Принца Јоханеса од Лихтенштајна и Грофице Каролине од Лидебур-Вихелна), има сина, Његово Краљевско Височанство Кнеза Душана Карађорђевића, који је, дакле, осим што је директни потомак владајућих и суверених Принчева Лихтенштајна, уједно и потомак Принчева од Фирстенберг-Вајтре, Грофова Потоцких, Грофова Андрашија од Чик-Сентмихаља и Красне Хорке и др...

    Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павлов Карађорђевић је старији брат Њеног Краљевског Височанства Кнегиње Јелисавете Карађорђевић и крштени кум Његовог Краљевског Височанства Принца-Наследника Петра Карађорђевића од Србије и Југославије и до сада је био најстарији живи Карађорђевић.

    Његово Краљевско Височанство је до последњег даха свог био врло активан у црквеном, културном и националном животу свог народа, тако да је обављао и бројне дужности, као што су: подпредседник Управног одбора Западно-европске Епархије Српске Православне Цркве; почасни пилот Војске Србије; ректор за Србију Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашег Исуса Христа; покровитељ Центра за Истраживање Православнога Монархизма и др...

    Носилац је великога броја високих одликовања, као што су: Орден Карађорђеве Звезде I Реда; Орден Белога Орла I Реда; Орден Југословенске Круне I Реда; Орден Светога Саве I Реда; Витез Врховног Ордена Најсветијих Благовести (Ordine Supremo della Santissima Annunziata); Велики Крст Војног и Верског Ордена Светих Маврикија и Лазара; Велики Крст Ордена Круне Италије; Велика Огрлица Ордена Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашег Исуса Христа; Краљевски Компанион Бисерне Огрлице Краљевског и Хашемитског Ордена Бисера...

    Од 2000. године Господње, Његово Височанство је, у настојању да надокнади деценије проведене у неправедном и принудном расејању, интензивно посећивао Србију, настојећи да помогне свом напаћеном Отачаству, колико је год то било у његовој моћи.

    Често је и грмогласно, у домаћој и страној јавности, дизао свој глас у одбрану интереса Србије и права на опстанак и останак свог народа у бројним приликама, као што је било злочиначко бомбардовање Србије и Црне Горе 1999. од стране НАТО-а; противзаконито и ништавно проглашење шиптарске псевдодржаве на територији српског Косова и Метохије, али се и храбро и критички освртао на велику и кобну српску грешку и прокоцкане велике српске победе и жртве након Првог светског рата. Иако, наравно, оваква његова иступања у јавности нису могла да доведу до неког великог и пресудног преокрета на ползу српске ствари, неопходно је рећи да су она била итекако примећена и пропраћена у домаћој и страној јавности и да нису игнорисана у круговима оних, чија се реч слушала по овим питањима.

    Године 2007. је обишао и Косово и Метохију, пружајући подршку нашим сународницима, који су остали да чувају своја огњишта и српско присуство на тим древним и светим нашим просторима. Обилазио је српска села и градове, поклањао се највећим српским светињама и сретао се са својим народом свих сталежа, остављајући на све неизбрисив утисак оштроумног, одмереног, предусретљивог и непосредног човека, али пре свега, Србина и Шумадинца! Био је благородственик, који је дубински схватао и живео руковођен девизом: Noblesse oblige!

    У последњих петнаестак година су објављене четири књиге у којима су сабрана писма, говори, саопштења и новински интервјуи покојног Кнеза Александра. Овиме ће његова завтена реч и порука наставити да живи међу нама и послужиће као један од вредних путоказа у српском народном животу, за времена која долазе.

    Високог Покровитељства над Центром за Истраживање Православног Монархизма се љубазно прихватио 11.(24) новембра 2005. године Господње и имали смо велику духовну радост и срећу да у том Покровитељству уживамо све до блажене кончине овог великог човека, чије ће нам очинско старање, блага нарав и истински аристократска природа задуго недостајати!

    Прихватајући се ове дужности, Његово Височанство је поручио сарадницима Центра, али и целокупном Српству:

    ''Показало се и показује се да су у трајању српског народа управо вера и круна два крајеугаона камена на којима почива наш опстанак. Показало се и показује се да смо и као појединци и као народ имали највеће узлете и најдуговечнија постигнућа у временима када смо били ослоњени на овим каменовима. Данас када су ова два крила нашег колективног организма упрљана и повређена безакоњем непријатеља и отпаднутих припадника српског народа, за дивљење је и захвалност оно што ви чините.''

    Његово Краљевско Височанство ће почивати крај својих августјејших предака: Вожда Карађорђа, Кнеза Александра, Кнеза Арсена, Кнеза Павла и других блаженоупокојених чланова Дома Карађорђевића, у оквиру Краљевског Маузолеја – Цркве Светог Великомученика и Победоносца Георгија на Опленцу.

    Почивајте у миру Христа Васкрслога, премилостиви Господару, молитвама Светог Василија Острошког Чудотворца, Светог Апостола Андреја Првозваног, Светог Свештеномученика Климента Римског и свих светих!

Монограм Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павловога КарађорђевићаНА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер