Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ДЕЛАТНА ПОДРШКА
МИСИОНАРСКОМ ПОДВИГУ У МЕКСИКУ


Први иконографски покушаји оца Арсенија (Васкеза)


   Велика нам је духовна радост што можемо да известимо да се наш дугогодишњи сарадник и вредни сатрудбеник наших Одбора за Културу и Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, иконописац Раде М. Павловић, нашао у прилици да дај свој несебични допринос у мисионарском подвигу и утемељењу Православља у далеком Мексику.

   Наиме, како се добар глас далеко чује, сазнавши за Рада и осведочивши се да је реч о једном од најврснијих српских иконописаца данашњице, који последњих тринаест година иконопише са благословом блаженопочившег Патријарха Српског Г.Г. Павла, обратио му се Преподобни јеромонах Арсеније (Васкез), из Манастира Свете Тројице у Мексико Ситију, са молбом да постане један од изабраних, које ће Раде упутити у тајне православног иконописа, како би и тим путем била настављена и обогаћена мисија Цркве у Новом Свету.

   Наш уважени сарадник је ово добронамерно, несебично и са великом љубаљу и пожртвовањем прихватио, препознавши у оцу Арсенију велики таленат и велику жељу да савлада ову древну и свештену уметност и вештину, којом се сведочи Господ и сви Свети Угодници Његови.

   Иначе, отац Арсеније је рођени Мексиканац који је у додир са Православљем дошао, пошто се његова сестра удала за Србина и прешла у Православну Веру.

   Пошто је и сам, у пар наврата, посетио Србију, имао је прилике да се упозна са Православљем и да, обилазивши више српских светиња и монашких обитељи, заволи православни монашки начин живота, што је у његовој топлој души разгорело жељу да и сам ступи на пут богопознања и да и сам на себе прими ангелски образ.

   У то доба је Господ учинио да у Мексико Ситију упозна и Високопреподобног игумана Нектарија, настојатеља поменутог Манастира Свете Тројице и клирика Руске Православне Заграничне Цркве, који га је миропомазао, наденувши му име Василије, примивши га под окриље Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве Христове.

   Након тога, провео је две године као искушеник, а пре 14 година је замонашен, добивши име Арсеније. Пре две године отац Арсеније је и рукоположен у свештени чун јерођакона, а потом и у чин јеромонаха, од стране Његовог Високопреосвештенства Г.Г. Кирила (Дмитријева) Архиепископа Сан Франциска и Западне Америке, као надлежног Архијереја.

   Манастир Свете Тројице данас има шесторицу монаха, а отац Арсеније је, по благослову свога Игумана, као даровити уметник, добио послушање да се поново запути у Србију, како би изучавао и усавршио се у вештини православног иконописања.

   Отац Арсеније је, по том послушању, пре него што је дошао до нашег сарадника, Рада М. Павловића, провео и три месеца у Манастиру Високи Дечани, док сада, по благослову Његове Светости Aрхиепископа Пећког, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, привремено служи у београдској Вазнесењској Цркви и наставља да успешно усваја нова знања и вештине, које ће послужити мисији Цркве Православне у Мексику.

   У име Центра за Истраживање Православног Монархизма, поред несебичног труда на подучавању оца Арсенија, наш сарадник је Манастиру Свете Тројице у Мексико Ситију подарио једну од својих успелих икона, Икону Пресвете Богородице Донске, док је самом Игуману Нектарију, на дар послао икону његове монашке Славе, Светог Нектарија Егинског.

   Нека би Господ нашој православној браћи у Мексику подарио многаја и благаја љета и много успеха у сведочењу Речи Христове на тим далеким меридијанима.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер