Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС

У недељу 03. 10. 2010. године у Орашцу одржана је Прва национална смотра Српског Oдбрамбеног Пса. Центар за Истраживање Православног Монархизма у знак подршке и даљег развоја и неговања ове расе, представља текстове узгајивача и тиме на скроман начин доприноси популаризацији расе.


  „Има нам на свакој планини у Царству добрих, народних и крвних лавова што огњишта и стоку бране од давнина“ 
НАРАВ И КАРАКТЕР С.О.П.-а


        Карактер С.О.П.-а, као уосталом и  свих осталих раса паса, у основи се састоји од збира наслеђених и  стечених психичких и менталних  карактеристика, квалитета и способности, који одређују и регулишу његово понашање према околини. Свака раса паса има  неке своје специфичности, особине  које су заједничке већини представника исте расе и за које се може рећи да се преносе из генерације у генерацију. Осим морфолошко-физичких карактеристика, које би требале да буду истоветне  за све припаднике једне исте расе (на пример: како би требало да изгледа  глава, леђа, ноге или неки други  део тела), тако би и карактерне особине  и ћуд припадника исте расе требали  да буду приближно исти.

        Карактерне особине су веома важне за једну расу. Од нарави и темперамента одређене расе зависиће у многоме и њена употребљивост; популарност, добар имиџ и жеља да је неко уопште и набави и држи као породичног пса. Као што је већ поменуто у поглављу о историјату С.О.П.-а, гдин Гавриловић (творац расе) желео је да реконструише једни веома стару расу која је била омиљена међу српским средњевековним племством. 

        То су били неустрашиви пси, који су изазивали језу свима који би их видели. То су били крупни, снажни пси, који су се користили као изузетно добри чувари и ненадмашни лични телохранитељи. Никоме није ни падало на памет да покуша да уђе у посед који чуваји такви пси.

        Господин Гавриловић је у својим укрштањима успео да добије такву анатомију, веома снажан костур и веома развијену мускулатуру, али је такође успео и да добије пожељан карактер ових паса, при томе стављајући акценат на неустрашивост и храброст. Данашњи С.О.П. је изузетно храбар пас, кога не може лако уплашити ни човек, нити нека животиња.

        Он не реагује на пуцањ, не бежи од тог великог праска и буке, не савија реп и тражи уточиште. Напротив, С.О.П. је пас коме ће тај пуцањ само повећати позорност.

    Употребна вредност ових паса је велика. Они се користе као чувари дворишта, магацина, великих имања, фабричких кругова, имовине. Наравно, они су и ненадмашни чувари лица и за свог господара су спремни и да дају живот.

          Ови пси су веома снажни и јаки. О њиховим физичким могућностима су већ почеле да се испредају бајке и легенде. Када је раса створена, последње деценије 20-тог века, на Балкану су се људи по први пут упознали са највећим и најчувенијим псима борцима данашњег света-пит бул теријерима.

        Борбе паса су биле свакодневница. С обзиром да је С.О.П. тако рећи преко ноћи постао познат као раса широм земље, а притом се о његовој снази причало са великим респектом, било је неминовно да се у борилачком рингу сударе један већ доказани пас борац широм света-пит бул теријер и једна раса у повоју, истина веома великих физичких предиспозиција и са генетским стаблом сачињеним од најбољих борилачких раса на свету. Према речима очевидаца, С.О.П. је увек излазио из борбе као далеко супериорнији и борбе се никада нису за њега завршавале поразом.

      Но, ипак се мора рећи да С.О.П. за разлику од пит бул теријера не улази у борбу да убије, већ да победи.

      За њега се борба завршава оног тренутка када противнику постане јасно ко је јачи и доминатнији.

        Мужјаци имају нешто оштрији карактер и потребу за доказивањем, док су женке блаже у нарави, али у борби постају суровије, и тешко их је одвојити од противника.

        С.О.П. треба да има сталожену и мирну нарав у нормалним ситуацијама. То је раса која је способна да свакога тренутка самостално доноси одлуке које су у датој ситуацији најприхватљивије. Они умеју да изврше процену ситуације и да веома брзо доносе логичне одлуке како деловати.

          С.О.П. је по природи неповерљив према странцима и није рад за новим упознавањима. То су пси који имају једног газду. Веома су озбиљни пси који уливају страхопоштовање. Њихов изглед и појава ће свакога одвратити од било каквих лоших намера према његовом власнику или имовини која му је поверена на чување. Њега је немогуће подмитити. Можете му давати било какве ђаконије и посластице, али на чувани посед нећете моћи ући уколико вам то његов газда не дозволи. 

      У случају провокација, С.О.П. ће прво реаговати режањем и то потмулим, а затим све јачим и јачим, од кога се леди крв у жилама, затим снажним и упозоравајућим лавежом, да би тек након тога, уколико би се незнанац и даље приближавао и необазирао на знаке упозорења, напао свом жестином и снагом. Његова реакција на негативан надражај је оштра, силна и уверљива.

      То су пси који у себи носе гене различитих раса и свака од тих раса које се налазе у њему му је нешто и дала. Од овчарских паса је добио нагон за чувањем имовине, територије, од молоса је добио нагон за заштитом људи, чланова породице, од теријера је добио срчаност, упорност, док је од вукова добио изузетно оштра чула. С.О.П. је у стању да чује звук много пре него неке друге расе, има истанчане рефлексе, одлична запажања.

        У урбаним срединама се показао као одличан чувар дворишта. Без проблема се понаша у саобраћају, на улици, парку, у шетњи. С.О.П. није пас који изазива невоље. 

      Са децом је веома толерантан, али треба увек бити обазрив и не дозволити деци да се према псима односе као према играчкама. 

      С.О.П. се одликује и великом прилагођеношћу на временске услове. Њему не сметају оштре зиме и велики минуси. Најбоље место за његов смештај је удобан и простран бокс, и није препоручљиво држати га на ланцу.То су веома здрави пси, жилави и отпорни на многе болести.

        С.О.П. се веома ретко разбољева и није чест гост ветеринара. До сада није примећено да има неких срчаних, бубрежних или коштаних проблема, које су све више карактеристика неких раса. 

      Кује су веома здраве, и на свет доносе без икакве ветеринарске помоћи здраво потомство. Веома су плодне и на свет доносе пуно младунаца, некад и преко 14. Немају проблема са кочењем, и у веома ретким случајевима је потребан царски рез.


    Додатак:


    С.О.П. на корак од обарања  светског рекорда: "Највећи број штенади у окоту имала су три пса у историји: женка америчког лисичара је 14. јуна 1944 оштенила 23 штенета . У фебруару 1975 једна бернандинка је оштенила такође 23 штенета од којих је 14 преживело а исти број штенаца је на свет донела и женка великог данца пса јуна 1987."

        Такође, парење се врши природно, није потребна човекова помоћ да би мужјак и женка остали везани.

        Према штенцима, кује су више него добре мајке, веома су пожртвоване али и заштитнички расположене, па је тако штенце скоро немогуће видети, пипнути или дирати без присуства власника или тек када се мајка одведе у неку другу просторију.

        Одгој штенади није уопште компликован. Купирање репова се обично уради прве недеље живота. 

      Потребна им је веома добра храна, богата витаминима, минералима, и свим другим састојцима како би се правилно развили. То су тешки, снажни пси и потребно им је додавати и калцијума како би имали правилне кости. Њихов одгој се не разликује ништа више од одгоја неке друге расе сличних телесних особина.

    С обзиром да су то веома снажни пси, са чврстим темпераментом, потребна им је адекватна социјализација од најранијег доба, још од штенећег узраста. С.О.П. мора бити култивисан и са лепим манирима и понашањем како би био радо виђен гост у свим срединама.

      Агресивни, нетолерантни, некултурни пси нису нигде добродошли. Осим тога, треба водити и рачуна о добром имиџу расе и увек се трудити да се не направи неки инцидент. 

    Власници С.О.П.-ова имају на својим леђима и једну велику одговорност и увек морају водити рачуна да њихов љубимац буде лепо васпитан и увек под контролом. Исувише агресивни С.О.П. може бити права напаст и темпирана бомба која може сваког часа експлодирати.

      Када се то деси, будите сигурни да ће последице бити несагледиве и са пуно негативних ефеката. С.О.П. уколико није адекватно васпитан и под контролом, и уколико се исувише потенцирало на његовој агресивности од стране људи, може направити велике проблеме. Због свега тога је социјализација штенади од изузетно великог значаја.

      Према штенету се мора опходити са пуно пажње и љубави и у васпитању и учењу не треба користити силу. Но, треба имати на уму да пси размишљају логиком чопора, у коме је јасно дефинисана хијерархија, ко је Алфа мужјак (предводник) и ко су његови поданици.

        Власник С.О.П. се увек своме псу мора наметнути за вођу чопора и не сме никада дозволити псу да посумња у његов ауторитет.

        Сваки инцидент који пас направи мора бити санкционисан у складу са величином грешке. Батине треба примењивати дозирано и то од штенећег доба и увек се мора знати ко је газда у кући. Због свега тога, С.О.П. је пас само за људе који имају чврсту руку и који су непопустљиви. 

      С.О.П. није пас за мекушце. Особа која жели да има С.О.П. -а мора бити чврстог карактера, строга и доследна, али не и неправедна.

        С друге стране, лепо васпитан и одгојен С.О.П., који се налази у правим рукама и који је имао правовремену социјализацију и коме се давала љубав приликом одрастања, биће веома одан друг и заштитник и миљеник све деце из комшилука, добар сапутник и животни пријатељ.

        С обзиром да је С.О.П. још увек раса у повоју и на самом почетку свога битисања, биће потребно пуно рада како би се неке пожељне особине још више учврстиле и утемељиле, али и да се неке негативне особине елиминишу. 

      У сваком случају, полазни материјал је доброг квалитета и од рада кинолога ће много тога зависити.

        С.О.П. је један употребљив пас, пре свега пас заштитник и чувар и сама његова употреба је на неки начин дефинисала и његов карактер.


ПРЕДЛОГ СТАНДАРДА СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА (С.О.П.-а )   ФЦИ класификација:


2 група

  секција 2. Молоси,

  2.1 Доголики пси (без радног испита). 


  Кратак историјат:


      Српски Одбрамбени Пас (С.О.П.) је раса настала на планини Романији укрштањем вукова, торњака, напуљских мастифа, ротвајлера и америчких стафордских теријера. Укрштања су завршена 1991. године, па се та година узима као година настанка расе. Творац расе је гдин Ненад Гавриловић. Његова жеља и идеја су биле да реконструише веома стару, изумрлу расу која потиче још из средњег века - "српског мастифа".

        Све расе паса које су учествовале у стварању С.О.П.-а су у историјском времену живеле на Балканском полуострву. Торњак је веома стара балканска раса паса и одувек је пратио чобане и пастире и штитио њих и њихова стада и имовину. Позната је чињеница да су се вукови парили са овчарским псима. Римљани су дуго година били господари Балкана и познати су њихови пси - молоси. Напуљски мастиф и ротвајлер су директни потомци тих паса. Пре Римљана, на Балкану су живели Келти. Њихови национални пси су теријери. Данашњи најближи сродници Келта су Ирци. Амерички стафордски теријери су директни потомци ирских борбених теријера коју су у 18. и 19. веку, током колонизације, дошли у Америку.


  Општи изглед:


      Српски Одбрамбени Пас (С.О.П.) је средње велик - велик пас, снажан, ни здепаст ни лак, крупне појаве, снажних костију. Мора одавати утисак велике снаге, али и покретљивости. То је високо употребљив пас, чувар и телохранитељ. С.О.П. је издржљив пас, коме не сметају атмосферске прилике. Веома су храбри.


    Карактер: 


      С.О.П. је ненадмашан чувар лица и имовине, али и добар породични пас. Треба бити јако привржен господару, али и неповерљив према странцима. Његова фигура показује поред изузетне снаге и високу интелигенцију. Нарав му је стабилна и сваког тренутка доноси одлуке које су у датој ситуацији најприхватљивије.


      Глава: 


      Снажна, широка између ушију, са солидним стопом, ни превише, ни премало израженим, њушка умерено дуга, веома снажна и јака, никад шпицаста, са изузетно јаким чељустима. Однос између лобањског дела и њушке требао би бити 60:40. Носник прав. Носна печурка црна, са сразмерно великим отворима. Усне меснате, али не превише опуштене.


  Зубало: 


      Веома снажно, јако, са великим и здравим зубима. Најпожељније је маказасто зубало (горњи секутићи својом унутрашњом страном благо прелазе на спољну страну доњих секутића), али прихватљиво је и клештасто зубало, као и обрнуто маказасто зубало. Подгризајуће зубало није прихватљиво јер оштећује десни пса.


      Очи: 


      Средње велике, пожељно је да буду тамније боје, али је допустиво и нешто светлије око уколико је у складу са бојом длаке пса.


      Уши: 


      Висеће, троугласте, средње величине, добро прилежу уз главу. Никада се не купирају.


      Врат: 


      Умерено дуг, веома мишићав и снажан, не би требао имати вишка коже.


        Гребен:


        Прелаз из врата у леђа (гребен) би требао бити добро наглашен.


        Леђа: 


      Равна, права, нешто дужа од висине пса, веома снажна и јака.


        Сапи: 


      Сапи су средње дужине, нису сувише оборене.


        Грудни кош: 


      Широк и дубок, са добро развијеним предпрсјем и добро заобљеним ребрима. Грудни кош треба бити простран.


        Реп: 


      Купиран, оставља се само 3 пршљена тако да покрива анални отвор.


       Предње ноге:  


      Праве и нису уско постављене. Кости ногу веома снажне. Без деформитета.


  Шапе:


    Округле, умерено  велике, добро затворене. Табани тврди, нокти кратки, пожељно је да буду црни.


  Задње ноге: 


      Гледано отпозади задње ноге су праве и нису уско постављене, бутине веома снажне и мишићаве. Шапе без заперака, које уколико се појаве треба хируршки уклонити. Углови задњих ногу не би требало да буду стрми.


    Длака:


        Веома густа и штити пса од свих атмосферских прилика, умерене дужине, подлака не би требала да излази кроз покровну длаку.


      Боја: 


      С.О.П. се јавља у више боја: црни, црно тиграсти, сиви, сиво тиграсти, жути, медени, тиграсти. Белине су дозвољене до 30%. Плашт пса не сме бити са белинама, најпожељније је да буде једнобојан.


      Величина:


        Висина гребена мужјака од 65-75 цм, а за женке од 60-70. Просечна висина за мужјака је око 70 цм. а за женку 65 цм.


    Тежина:  


    Од 50-70 кг.


    Мане:


        Хртасти пси, лагани и без снаге, глава недовољно снажна, шпицаста њушка, подгризајуће зубало, очњаци који ударају у десни, усправне уши, слабо мишићав и прекратак врат, равна ребра, уске груди, улегнута леђа, заперци на ногама, више од 30% беле боје, белина на леђима, пласту, предуга или прекратка длака, страшљивост, претерена агресивност, чакарасте очи, недостатак тестиса..... Мане пенализовати у складу са њиховом тежином.


 
10 РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ ТРЕБА ДА НАБАВИТЕ СОП-А!


1. Раса је наша. Српска земља му је земља порекла.

    2. СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС је једино оружје које се не може искористити против Вас. 

    3. Закон републике Србије у погледу самоодбране је веома неповољан по онога коме је одбрана потребна. Практично, не постоји дозвољено средство којим се можете одбранити од потенцијалног нападача – али зато постоји СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС!

    4. У данашње време осећај сигурности је од веома великог значаја. Са СРПСКИМ ОДБРАМБЕНИМ ПСОМ не само да ћете имати тај осећај сигурности, већ ћете заиста бити потпуно сигурни. 

    5. Кућни алармни ситеми су веома пасивни и потребно је да их претходно ручно укључите. СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС је увек активан и реагује самостално у одлучујућем тренутку.

    6. Многе расе паса се воде као чувари, али за квалитетно обављање тог задатка им је ипак потребна додатна обука. Код типичног представника СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА све то добијате уз родовник. 

    7. Уз СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА Ви и Ваша породица ћете добити много више од обичног пса чувара. Добићете стабилног пса, чврстог карактера, који ће се без проблема понашати на улици и у парковима, све док Ваша безбедност не буде угрожена. 

  8. СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС је за разлику од многих старијих раса, веома здрава раса и нема наследних болести. Веома је отпоран на све временске услове. 

  9. Ако желите јаког пса који не иде у борбу да убије већ да победи, који у себи не носи инстинкт убијања противника већ онеспособљавања претње, који се у свакој ситуацији носи достојанствено, часно и витешки, кога не плаши пуцањ, који се не плаши ни једног живог створења под капом небеском, Ваш једини исправан избор се зове – СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС!

    10. У инат свима онима којима смета и само име СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА!+ + + + + +
Приредио:

Вероучитељ Владимир РајићСрпска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања


веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер