Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић


СЛУЖБА ЈЕ ЉУБАВ НА ДЕЛУ

- NOBLESSE OBLIGE -
   Несреће, које су недавно задесиле наш народ у Србији и Српској, пробудиле су у великом делу нашег народа најплеменитија осећања, која су се манифестовала кроз потребу и решеност да се помогне, онима који су највише пострадали. Слична осећања су на делање покренула и све чланове нашег Краљевског Дома и они су, ваистину, доста тога урадили и настављају да раде, како би се ублажиле последице разарања, које су иза себа оставиле разорне поплаве у многим нашим градовима и селима. На жалост, велика делатност, напори и љубав припадника нашег Краљевског Дома, која се делатно пројавила у овој ситуацији, остала је недовољно позната нашој широј јавности. Наравно, њихови напори и труд нису и немају за циљ да послуже у некакве ''рекламне'' сврхе, али се о њима ваља знати, како би и читавом нашем народу послужили као благотворни пример и подстрек на слична дела саможртвене љубави према ближњима, сасвим на трагу речи Господњих: ''Све, дакле, што хоћете да чине вама људи, тако чините и ви њима'' (Мт.7,12).

   Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије реаговао је на вести о великој несрећи, која нас је све задесила, врло брзо и без икаквог одлагања! Још 3.(16) маја 2014, док је су несрећа и страдање у угроженим подручјима узимали свој страшни данак, Хуманитарна организација ''Лајфлајн'', под покровитељством супруге Њ.К.В. Престолонаследника Алексдандра, Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Карађорђевић од Србије и Југославије, укључила се у акцију помоћи подручјима Србије угроженим поплавама. Већ тада је почело са сакупљањем првих средстава међу нашом браћом и сестрама у Расејању, тј. у Чикагу и Торонту, а сам Престолонаследник је истог дана, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације, упутио прву помоћ Градској Општини Обреновац у виду хране (погледајте овде).

   У тим страшним тренутцима, Престолонаследник се братио српској јавности речима: ''Апелујем на све грађане да имају свест да су њихови животи најважнији и да у складу са тим прате упутства и налоге надлежних служби, јер сваки материјални губитак можемо надокнадити заједничким трудом и радом. Надам се да ће у овом периоду велике кризе, изазване елементарним непогодама, и међународна заједница одреаговати савесно и ефикасно у пружању неопходне помоћи и подршке. Моја породица и ја уложићемо све своје напоре да у овој тешкој ситуацији помогнемо грађанима Србије и Републике Српске''.

   Истог тог дана је и Његово Краљевско Височанство Принц Карл Владимир Карађорђевић од Србије и Југославије покренуо сопствену хуманитарну акцију за помоћ угроженима од поплава у Србији: ''Апел Принца Владимира за поплаве у Србији''. Принц Владимир је, са својом супругом, Њеним Краљевском Височанством Принцезом Бригитом Карађорђевић од Србије и Југославије, апеловао на све своје утицајне пријатеље широм света да се приступи прикупљању материјалне помоћи за пострадале у Србији и Републици Српској, што је донело издашног плода и што ће, у доброј мери, помоћи у превазилажењу проблема насталих овом великом природном непогодом (погледајте овде).

   Како се Краљевска не пориче, већ 4.(17) маја 2014, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је покренуо хуманитарну акцију: Ургентни апел – Помозите Србији! (погледајте овде). Овиме је апеловано на савест и човекољубље свих људи добре воље у Отачаству и иностранству, а зарад помоћи жртвама поплаве, а посебно деци, која су остала без кућа. Његово Краљевско Височанство је овиме отпочео своју широку активност на пружању помоћи пострадалима, позивајући све да подрже напоре Хуманитарне организације ''Лајфлајн'', којом руководи његова супруга и тај апел је врло брзо почео да доноси жељене резултате.

   Истог тог дана, Њихова Краљевска Височанства су кренула у постојбину Карађорђевића, која је, такође, значајно пострадала приликом ових катастрофалних поплава. По доласку у Тополу, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су се срели са г-дином Драганом Јовановићем, председником Општине Топола и члановима Штаба за ванредне ситуације, који су их упознали са изузетно тешком ситуацијом у Општини. Њихова Височанства су већ тада допремили и прву хуманитарну помоћ својим пострадалим земљацима. Њихова Височанства су потом посетили село Наталинци, где је потопљено 30 кућа и мештанима однели дечију гардеробу, пелене, храну и воду, а затим су отишли у кућу трагично настрадалог ватрогасца Дејана Лазаревића и његовој удовици и деци изразили саучешће. Након тога су посетили и село Блазнава у коме је вода однела мост преко реке Јасенице (погледајте овде).

   Већ по повратку у Београд, Њихова Краљевска Височанства су посетила невољнике из Обреновца, који су били евакуисани и смештени у студентском дому на Карабурми, колективном центру у Крњачи и у Сурчину. Поред топле људске речи утехе, Њихова Краљевска Височанства су пострадалима донели 50 душека, 200 ћебади, средства за хигијену, млеко за бебе и пелене и друге најосновније потрепштине (погледајте овде).

   Посебно нас радује да ни Његово Краљевско Височанство Принц Давит Багратион-Мухрански Батонишвили од Грузије, Поглавар Краљевског Дома Грузије, није закаснио да правовремено реагује на несрећне околности, које су задесиле Србију, земљу коју је толико заволео, посебно након своје прве званичне посете Српској Патријаршији, 2011. године Господње (погледајте овде). Већ 4.(17) маја 2014, он је упутио топла писма подршке поводом новонастале ситуације, Његовој Светости Архиепископу Пећком Митрополиту Београдско-карловачком и Патријарху Српском Г.Г. Иринеју и Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру Карађорђевићу од Србије и Југославије, у којима је изразио искрено саучешће породицама настрадалих у поплавама и изразио спремност да позове све добронамерне људе, како у Грузији и Србији, тако и широм света, да пруже молитвену подршку и конкретну помоћ, онима који су погођени разорним поплавама, заиста библијских размера. Не чекајући било какав позив или молбу из Србије, Његово Височанство је понудио сву могућу помоћ у овој тешкој ситацији и одмах се огласио својим званичним Апелом: ''Помозимо пострадалима у Србији'' (погледајте овде). Принц Давит се нарочито обратио поштоваоцима и подржаваоцима свог Дома и носиоцима Краљевскох Одликовања Краљевског Дома Грузије широм света, нагласивши да ће свако од њих, ко се буде одазвао овом братољубивом позиву, бити унапређен у виши степен одговарајућих Краљевскох Ордена. Његово Височанство је донео и одлуку да се онима, који се буду одазвали и учинили нешто значајнији прилог у циљу отклањања последица поплава у Србији, захвали, чак и додељивањем наследних племићких титула! Ова помоћ је одмах почела постепено да пристиже од бројних носилаца Ордена Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа, Ордена Свете Краљице Тамаре и Ордена Круне Грузије из: Грузије, Шкотске, Ирске, Италије, Канаде, Шпаније, Монака и других земаља света. Ова акција се и даље наставља, при чему се помоћ чини посредством Фонда ''Патријарх Павле'', којег је формирао Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве (погледајте овде).

   Њихова Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су се показали, заиста, неуморним у својим напорима да што више олакшају недаће које су задесиле њихов народ, те су већ сутрадан, 5.(18) маја 2014, отпутовали у Шабац и Крупањ, који су, свакако, у том тренутку спадали у места, која су се налазила у највећој опасности и у стању највеће потребе. У Шабац су донели хуманитарну помоћ житељима овог града. У владичанском Двору дочекао их је Његово Преосвештенство Епископ Шабачки Г.Г. Лаврентије, који их је упознао са ситуацијом у Шапцу и Мачви. Затим су заједно однели помоћ за најугроженије грађане у шабачки Штаб за кризне ситуације. Престолонаследник и Принцеза су пострадалим породицама у овом граду, овом приликом, донели 40 душека, 200 ћебади, средства за хигијену, храну и млеко за бебе, пелене и још много тога, чиме су значајно допринели да пострадали лакше поднесу овај први удар несреће, која је њих највише погодила. Њихова Височанства су потом обишли и одбрамбени насип на реци Сави и ободрили са Шапчане и добровољце из других крајева Србије, који се борили са воденом стихијом.

   У Крупњу су, истог дана, Њихова Височанства обишли пострадало становништво и допремили хуманитарну помоћ, будући да је Крупањ, свакако, једно од места у Србији које је претрпело највећу штету од поплава (погледајте овде).

   Дана 7.(20) маја 2014, Њихова Височанства су, у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације и у оквиру акције сталне помоћи најугроженијима, послали још два камиона хране, воде, сокова, средстава за хигијену и дезинфекцију угроженим грађанима у Обреновцу (погледајте овде) и наставили су своју активност на прикупљању помоћи широм света.

   Истог дана је и Њено Краљевско Височанство Принцеза Јелисавета Карађорђевић од Србије и Југославије, без превише публицитета, узела личног и конкретног учешћа у прибављању најнеопходнијих потрепштина за најугроженије од поплава, куповином велике количине најпотребнијих ствари и њиховим упућивањем на даљу расподелу пострадалима посредством Црвеног Крста (погледајте овде). Овим се Њено Краљевско Височанства показала достојном гесла, које носи грб, који је за њене потребе, пре неколико година израдио Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православног Монархизма: СЛУЖБА ЈЕ ЉУБАВ НА ДЕЛУ (погледајте овде).

   Сутрадан, 8.(21) маја, Његово Височанство Престолонаследник је дао низ интервјуа најутицајнијим светским електронским медијима, дајући велики добринос у ширењу свести о размерема катастрофе и ван граница наше земље. Престолонаследник Александар је, у разговору за Би Би Си, Радио Франс Интернасионал и Ал Џазиру, нагласио колика је озбиљност проблема у ком се налазе Србија и Република Српска, након елементарне непогоде која их је задесила тих дана. Престолонаследник је позвао међународну заједницу да хитно помогне Србији и Републици Српској,  као и међународне медије да светску јавност што детаљније упознају са ситуацијом. Допринос Његовог Височанства је у овом смислу, заиста, немерљив, када узмемо у обзир углед и поштовање, које он ужива у свету (погледајте овде).

   Његово Височанство нипошто није заборавио ни нашу пострадалу браћу у Републици Српској, јер је 9.(22) маја 2014, у сарадњи са г-дином Млађаном Цицовићем,  директором представништва Републике Српске у Београду и у координацији са Републичким Кризним Штабом у Бањалуци, упутио контигент хуманитарне помоћи грађанима Републике Српске, који су претрпели велико разарање проузроковано елементарним непогодама (погледајте овде).

   У то време, Принц Владимир и Принцеза Бригита су боравили у Лондону, прикупљајући помоћ за свој пострадали народ, а одмах након тога су отпутовали у Италију, како би још више раширили свест о неопходности помоћи Србији и Републици Српској у овим тешким околностима (погледајте овде). Није згорег напоменути и да су Принц Владимир и Принцеза Бригита посебно активни на друштвеним мрежама, улажући велике напоре и пуно времена, како би мотивисали што више људи у иностранству, да нам помогну у овим тешким временима и како би њихов апел: ''Србији је потебна ваша помоћ'', стигао до што већег броја хуманих људи широм света.

   Истог дана, Њихова Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су посетили евакуисане Обреновчане, који су смештени у Београдској Арени. Однели су им воће, флаширану воду за пиће и друге потрепштине, охрабрили их и поручили да буду стрпљиви и да не губе наду у скори повратак кући (погледајте овде). Већ сутрадан су били међу евакуисаним Обреновчанима, који су уточиште нашли у београдској Хали ''Пионир''. Њима су, такође, допремили помоћ и покушали да их охрабре у времену њиховог великог искушења (погледајте овде).

   Идућег дана, 11.(24) маја 2014, Престолонаследник је са супругом и најстаријим сином, Његовим Краљевском Височанством Принцем-Наследником Петром Карађорђевићем од Србије и Југославије, посетио сам поплављени Обреновац. Тамо су, заједно са највишим државним званичницима, присуствовали седници Кризног штаба, а потом су допремили најнужнију хуманитарну помоћ и обишли поједине делове потопљеног града, како би се, из прве руке, упознали са стањем и најпречим потребама за санирање настале ситуације. Истичемо да је Принц-Наследник Петар био дубоко потрешен размерама разарања, али истовремено и веома поносан на грађане Обреновца и чланове спасилачких тимова са којима се упознао (погледајте овде).

   Дана 13.(26) маја 2014, Престолонаследник Александар, Принцеза Катарина и Принц-Наследник Петар су били у Параћину где су донели хуманитарну помоћ жртвама поплава у овом граду и штићеницима манастира Света Петка у Извору поред Параћина у коме се монахиње брину о деци ометеној у развоју. Њихова Краљевска Височанства донела су воду, храну у конзервама, пелене, и одећу и предала их кризном штабу града. Њихова Краљевска Височанства отишла су затим у Манастир Свете Петке Изворске, где су их дочекали Високопреподобна игуманија мати Гликерија, монахиње и штићеници. Њихова Краљевска Височанства су, такође, донели у Манастир хуманитарну помоћ и инвалидска колица, која су овој Светињи неопходна у његовој христољубивој и човекољубивој мисији (погледајте овде).

   Евакуисане Обреновчане, смештене на Београдском Сајму, Престолонследник Александар, Принцеза Катарина и Принц-Наследник Петар су посетили 16.(29) маја 2014. и допремили су им помоћ у виду флаширане воде, конзервисане хране, пелена, средстава за хигијену и других неопходних потрепштина (погледајте овде).

   Интересантно је да је и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Никола Петровић-Његош од Црне Горе дао свој допринос у покушајима да се, колико-толико, помогне пострадалима од ове ужасне природне непогоде у Србији. Одазвао се позиву организатора и узео је учешћа у хуманитарној манифестацији, која је, 18.(31) маја 2014. године, организована у Школи ''Јелена Анжујска'' у Паризу и на којој су прикупљана средства за куповину машина за сушење просторија у поплављеним школама у Србији.

   Његово Краљевско Височанство Принц Александар Карађорђевић од Србије и Југославије (трећи син Престолонаследника Александра) и Његово Краљевско Височанство Принц Михаило Карађорђевић од Србије и Југославије (син покојног Краљевића Томислава), сматрали су за своју дужност да се и лично волонтерски ангажују на помоћи свом народу у угроженим подручјима, а у склопу тих својих хуманитарних активности су, 19. маја (1. јуна) 2014. године Господње, посетили и пострадале од поплава у Убу, као и убски Храм Христа Спаситеља (погледајте овде).

   У лондонском реномираном Хотелу ''Клариџис'' су, 22. маја (4. јуна) 2014, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина и Његово Краљевско Височанство Принц Филип Карађорђевић од Србије и Југославије, приредили хуманитарну вечеру за прикупљање помоћи жртвама поплава у Србији (погледајте овде). Принцеза Катарина се обратила свим људима добре воље речима: ''Србија се суочава са огромном кризом изазваном поплавама. То су највеће поплаве које су је задесиле у последњих 120 година. Због новонастале ситуације, осећали смо обавезу да променимо сврху свих догађаја, које организујемо у наредном периоду и да прикупљамо средства за децу, која су због поплава остала без својих домова. Породице су раздвојене и још увек траже своје најмилије. Воде и хране нема довољно. Деци бескућницима у Србији сада су потребни храна, храна за бебе, пелене, одећа, лекови, флаширана вода за пиће, средства за хигијену и дезинфекцију. Драги пријатељи, ваша хуманост и помоћ биће од изузетног значаја у овом тешком тренутку за наш народ'' (погледајте овде).

   Престолонаследник Александар користи сав свој утицај и контакте да мотивише што већи број људи добре воље на континуирану помоћ Србији, те је, тако, нпр, и посету делегације угледних привредника из Шведске Краљевском Двору искористио, како бих их што боље упознао са тешком ситуацијом у Србији и како би их позвао да се укључе у напоре за помоћ угроженим подручјима (погледајте овде). Такође, у Њу Јорку је, 24. маја (6. јуна), Престолонаследник Александар приредио хуманитарну модну ревију, аукцију и вечеру, на којим се прикупљала помоћ за жртве поплава у његовој земљи и којој је присуствовао и пружио јој подршку и Његово Краљевско Височанство Кнез Димитрије Карађорђевић од Србије и Југославије (погледајте овде). Такође, приликом овог свог боравка у Њу Јорку, Њ.К.В. Престолонаследник је приредио и сусрет са бројним представницима америчких медија и упознао их са ситуацијом у Србији и последицама поплава са којима се сусрећу његов Народ и Држава...

   Настојећи да што више помогне пострадалима, од поплава, које су се десиле у Србији, Њ.К.В. Принц Владимир Карађорђевић је допутовао како би 24. маја (6. јуна) и 25. маја (7. јуна) обишао Обреновац, Параћин, Јагодину, Свилајнац и Тополу, а посебно, породицу настрадалог ватрогасца Дејана Лазаревића. Његово Височанство је своју хуманитарну посету Свилајнцу започео посетом Цркви Светог Николе, где је упалио свеће за настрадале у поплавама, а потом је обишао свијаначки дечији вртић, тј. Предшколску установу "Дечија радост", која је у поплавном таласу у овом граду претрпела највећу штету. Након тога, Његово Височанство је посетио и најугроженија насеља у Свилајнцу. Његово Височанство је посетио и Обреновац, где је обишао обреновачки Храм и Основсну Школу ''Јова Јовановић Змај'', као и мноштво других објеката, непосредно се упознавши са ужансним размерама разарања у овом граду.

   Приликом своје посете Параћину, 24. маја (6. јуна) 2014, Његово Височанство Принц Владимир се сусрео са општинским званичницима, који су га упознали са тешким стањем у којем се град нашао, након разорних поплава. Приликом ових разговора, Његово Височанство је најавио да ће у иностранству указати на проблеме са којима се Општина Параћин суочава након поплава и претрпљене штете. Он је обишао Средњу технолошку школу, која је од образовних установа највише настрадала у поплавном таласу у овом граду. Ту се и на лицу места уверио колико је ситуација тешка. Приметио је да је јасно да локалне власти у градовима и општинама који су настрадали у поплавама, из сопствених средстава или само благодарећи појединачним прилозима и сакупљеној помоћи, а без озбиљније помоћи Државе и међународне заједнице, неће моћи да реше велике проблеме са којима су суочени. Управо због тога је Његово Височанство решен да стимулише власти у Немачкој и у другим земљама, да се неодложно укључе у решавање проблема, које ја ова природна катастрофа проузроковала у овом делу Србије (погледајте овде).

   Дакле, као што се из наведеног да видети, чланови Краљевског Дома Србије, али и Црне Горе и Грузије, чине велике напоре, не само да дају лични допринос, већ и да мотивишу што већи број људи добре воље у Србији и иностранству, како би се живот у Србији и Српској што пре вратио у нормалне токове.

   Нека би ови примери краљевског пожртвовања и човекољубља послужили и свима нама за угледање, како би свако од нас учинио све што је у његовој моћи да ова тешка искушења буду прилика да покажемо своју делатну љубав према свом Роду и Отачаству, имајући вазда на уму речи Господње: ''Кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте'' (Мт.25,40).

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер